open-navfaktor-logo
search
Izmjene Zakona o radu
Radnik više neće biti obavezan da se prije obraćanja sudu zbog povrede prava obrati poslodavcu
Radnik u Federaciji Bosne i Hercegovine više neće biti dužan obratiti se poslodavcu u propisanom roku ukoliko smatra da mu je povrijeđeno neko pravo iz radnog odnosa, stoji u izmjenama Zakona o radu koje je utvrdila Vlada Federacije Bosne i Hercegovine i uputila na usvajanje po hitnom postupku u Parlament Federacije BiH.
05.02.2022. u 08:10
get url
text
Maltretiranje na poslu
Maltretiranje na poslu

Selvedin Šatorović, predsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH, pojašnjava za Faktor da je do sada bila obaveza radnika da prije obraćanja sudu, radi zaštite svojih prava, traži zaštitu povrijeđenog prava od poslodavca, što je po njemu apsurdno. Dodaje da radnik sada može ići direktno na sud.

Može odmah ići na sud 

Izmjene Zakona o radu koje je utvrdila Vlada FBiH predstavljaju implementaciju presude Ustavnog suda Federacije Bosne i Hercegovine.

Federalno ministarstvo rada i socijalne politike u obrazloženju za Vladu FBiH je navelo da se predloženim izmjenama zakona provodi presuda Ustavnog suda Federacije BiH od 26.2.2020. godine kojom je utvrđeno da član 9. Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o radu nije u saglasnosti sa Ustavom FBiH kada je riječ o zaštiti prava iz radnog odnosa.

Tako je dosadašnja odredba po kojoj je radnik "dužan" obratiti se poslodavcu u propisanom roku ukoliko smatra da mu je povrijeđeno neko pravo iz radnog odnosa, zamijenjena riječju "može".

- Do sada je bila obaveza radnika da prije obraćanja sudu radi zaštite svojih prava traži zaštitu povrijeđenog prava od poslodavca, što je apsurd. Sada radnik više nije dužan da se obraća poslodavcu ukoliko mu je povrijedio neko pravo iz radnog odnosa, već može odmah ići na sud.

Praksa je do sada pokazala da, kada bi se radnik obratio poslodavcu radi zaštite i ostvarivanja svog povrijeđenog prava, umjesto da mu poslodavac udovolji njegovom zahtjevu, on mu uruči otkaz - govori nam Šatorović.

Dodaje kako izmjene Zakona o radu predstavljaju klasičnu implementaciju presude Ustavnog suda Federacije Bosne i Hercegovine.

"Postoji još odredbi koje treba izmijeniti"

- Presudu je izdejstvovao Savez samostalnih sindikata BiH uz pomoć potpredsjednika FBiH Milana Dunovića, gdje smo ukazali na odredbe Zakona o radu koje su u suprotnosti sa Ustavom FBiH. Očekivali smo od Vlade FBiH da i prije reaguje jer je presuda Ustavnog suda donesena prije dvije godine, međutim, iz njima poznatih razloga došlo je do kašnjenja sa provođenjem presude.

U svakom slučaju podržavamo predložene izmjene Zakona o radu, uz napomenu da u Zakonu postoji još odredbi koje bi se trebale izmijeniti kako bi se radnicima poboljšao radno-pravni položaj na koji smo ranije ukazali, te očekujemo da bi Vlada FBiH i po tim pitanjima trebala zauzeti stav i otvoriti pregovore sa socijalnim partnerima - navodi Šatorović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.