open-navfaktor-logo
search
Na zahtjev Džaferovića
Radončić informirao Predsjedništvo BiH o sječi šume u graničnom pojasu s Hrvatskom
Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Fahrudin Radončić danas je na zahtjev predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića uputio informaciju Predsjedništvu i sve relevantne informacije kojima raspolaže Ministarstvo u vezi s problemom sječe šume u graničnom pojasu između BiH i Republike Hrvatske.
27.05.2020. u 14:53
get url
text

Radi se o sječi šume koje vrši Republika Hrvatska u pograničnom području prema BiH, lokalitet Unsko-sanski kanton, u blizini aerodrom Željava, planina Plješevica.

Prvu informaciju o izvođenju radova uz državnu granicu između BiH i Republike Hrvatske, dostavila je Granična policija BiH 12. maja. Granična policija reagirala je na bazi dopisa Javnog preduzeća Unsko-sanske šume. Prema njihovom upozorenju, Javno preduzeće Hrvatske šume izvode šumske radove koji zalaze u prostor nad kojim gazduje Javno preduzeće Unsko-sanske šume, odnosno na teritorij Bosne i Hercegovine.

U toj informaciji, Granična policija BiH informirala je Ministarstvo sigurnosti BiH da je već 8. maja u prostorijama Međunarodnog graničnog prijelaza Izačić održan sastanak predstavnika pravnih subjekata i predstavnika obje granične policije.

Na istom sastanku upoređene su karte, koje su u službenoj upotrebi od strane Državne geodetske uprave Republike Hrvatske i Federalne uprave za geodetsko-imovinsko-pravne poslove FBiH i ustanovljeno je njihovo nepodudaranje kada je u pitanju državna granica.

Nakon toga, 12. maja Ministarstvo sigurnosti BiH je reagiralo i o problemima sa izvođenjem radova pismeno obavijestilo nadležne institucije i tijela Bosne i Hercegovine, odnosno Ministarstvo vanjskih poslova BiH, Ministarstvo civilnih poslova BiH i Državnu komisiju za granice pri Ministarstvu civilnih poslova BiH, te zatražilo da Mješovita komisija za utvrđivanje granice između BiH i RH izađe na teren i definira položaj državne granice, odnosno tačnu liniju međudržavne granice.

S tim u vezi je, aktom Granične policije BiH, predloženo da se obustave sve aktivnosti uz državnu granicu na sječi šume, sve dok Mješovita komisija Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine ne izvrši identifikaciju državne granice na predmetnom lokalitetu.

Dodatno, Granična policija BiH je danas je informirala Ministarstvo sigurnosti BiH da je uputila dopis Ministarstvu unutrašnjih poslova Republike Hrvatske, upravi policije, ali da od upućivanja tog akta (21. maja) nije došao nikakav odgovor iz Republike Hrvatske.

U vezi sa spomenutim problemom, Ministarstvo sigurnosti BiH nije upoznato i nije dobilo nikakve zvanične povratne informacije o tome šta su poduzeli ili poduzimaju Ministarstvo vanjskih poslova BiH, Ministarstvo civilnih poslova BiH i Državna komisija za granice BiH, na osnovu zahtjeva koji je Ministarstvo sigurnosti BiH prema njima, kao isključivo nadležnim institucijama i tijelima, uputilo na postupanje 12. maja, saopćeno je iz Ministarstva sigurnosti BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.