open-navfaktor-logo
search
Predsjednik SBB-a u Neumu
Radončić: Nismo se bavili izdajom, kako sam čuo, probosanske stranke su bile jedinstvene
Fahrudin Radončić, predsjednik SBB-a, je potvrdio da su sve probosanske stranke bile jedinstvene u stavovima da "ne dozvole da etničko jača u odnosu prema državi BiH". On je to kazao nakon okončanja višednevnih pregovora o izmjenama izbornog zakonodavstva u Neumu. Pregovori će, kako je najavljeno, biti nastavljeni narednih dana vjerovatno u Sarajevu. 
30.01.2022. u 14:01
get url
text

- Imali smo puno prijedloga, najveći rezultat smo napravili u očuvanju integriteta izbora. Dijagnosticirali smo sve gdje se ne slažemo. Kao što vidite ova, uvjetno rečeno probosanskohercegovačka ili probošnjačka delegacija, bila je veoma jedinstvena.

Vidio sam negdje, javili su mi, da se mi ovdje bavimo Karađorđevom, izdajom... Ja vam odgovorno kažem, nažalost činjenica da se nismo dogovorili, najbolje pokazuje da smo štitili multietničku, demokratsku BiH, uz punu želju da zaista omogućimo da hrvatski narod suvereno bira svoga autentičnog predstavnika. Ali, ispunjavanje tog realnog zahtjeva ne može ići na štetu multietničkog i onoga što se zove prelazak nekih crvenih linija za koje mi nismo bili spremni - kazao je Radončić.  

Nema pobjednika pregovora, kazao je Radončić, koji smatra da su svi poraženi činjenicom da nema prijedloga zakonskih rješenja koja bi se se poslije donosila u institucijama Bosne i Heregovine. 

- Ukoliko ne uradimo nešto u ovih narednih desetak dana odnosi Bošnjka i Hrvata bi se mogli dodatno usložnjavati. Mora se pregovarati - kazao je Radončić. 

Kao odgovoran čovjek ne želim da umanjujem rezultat pregovora, velika je stvar da smo dijagnosticirali probleme, bit ću veoma sretan ako se u narednim danima dogovorimo, dodao je šef SBB-a. 

VEZANI TEKST - Kraj dogovora u Neumu: "Dom naroda, funkcionisanje FBiH, Predsjedništvo, jako smo blizu"

- Međutim, nisam veliki optimista jer ako uz ovako moćne strane medijatore nismo došli do rješenja koje bi ponudili Parlamentarnoj skupštini BiH, da ćemo to uraditi sami - kazao je Radončić. 

Građanima, rekao je, poručuje da ovakvi pregovori traju desetak godina, od Praga do Brisela, pa sad Neuma, te da se ništa dramatično ne dešava. 

- Poručujem da će izbora biti i da ćemo gledati da što više harmoniziramo ove odnose. Jer što su hrvatsko-bošnjački odnosi slabiji, Dodik jača. To nama nije cilj i mi ćemo znati da se tu prilagodimo - istakao je Radončić. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.