open-navfaktor-logo
search
Pregovori stranaka
Radončić: Pomjeranje izbora nije nemoguće ako prije toga sve složimo
Moramo doći do rješenja, institiram da ona nisu moguća bez snažne međunarodne medijacije, istakao je Fahrudin Radončić, predsjednik SBB-a, nakon još jednih pregovora o izbornoj reformi.
10.02.2022. u 14:25
get url
text

Razgovore su ovaj put organizirali predsjednici Naroda i pravde Elmedin Konaković i Saveza za bolju budućnost BiH Fahrudin Radončić, a prisustvovali su lideri SDA Bakir Izetbegović, HDZ-a BiH Dragan Čović, te HDZ-a 1990. Ilija Cvitanović. NES se nije odazvao.

Nova runda razgovora uslijedila je nakon pregovora u Neumu krajem januara, koji su završeni bez konkretnog dogovora, a na kojima su posrednici bili predstavnici SAD-a i Evropske unije Matthew Palmer i Angelina Eichhorst.

- Mi smo danas na nivou lidera razgovarali puni sat. Napravili smo neumski popis, izbor članova Predsjedništva BiH, domovi naroda, konstitutivnost, i od predstavnika hrvatskog naroda smo ponovo dobili neke crvene linije. Rekli smo s čime možemo ili ne možemo da se složimo. Važno je da dijalog mora da se održi, on nema alternative, i dogovor je da u narednih sedam dana naši timovi zadrže jednu živu komunikaciju, simuliraju određene modele i da ćemo nakon toga zadržati tu pregovaračku nit - rekao je Radončić.

On je dodao da se mora doći do rješenja.

- Instistiram da nisu moguća bez snažne međunarodne medijacije. Nama su potrebni ljudi iz Brisela i Washingtona - kazao je Radončić.

Kada je u pitanju mogućnost pomjeranja izbora, Radončić je istakao da samo pomjeranje izbora, "ako prije toga složimo sve zahtjeve, napravimo parlamentarnu većinu", nije nemoguća misija.

- Svaka opcija koja će donijeti do rješenja, mjesec ili dva, plus ili minus, za mene je prihvatljiva - dodao je.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.