open-navfaktor-logo
search
Donio odluku
Radončić preko medija najavio da podnosi ostavku na mjesto ministra sigurnosti BiH
Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Fahrudin Radončić podnosi ostavku na tu poziciju.
02.06.2020. u 09:20
get url
text

Potvrdio je Radončić tu informaciju za portal Klix, kazavši da postoje tri razloga zbog kojih se odlučio na takvu odluku, te da je čekao kraj pandemije i imenovanje njegovog zamjenika.

- Prvi razlog je različito shvatanje migrantske krize, sa jedne strane mene kao ministra sigurnosti, a sa druge strane člana Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića i ministrice vanjskih poslova BiH Bisere Turković koji su stali na stranu pakistanskog ambasadora i koji ne shvataju i ne identifciraju migrantski sigurnosni problem – izjavio je Radončić.

Među razlozima je istaknuo ličnu procjenu da su odnosi SDA, SNSD-a i HDZ-a takvi da "zadugo neće napraviti dobar ambijent za rad u Vijeću ministara BiH".

- Zbog toga zaista ne vidim razlog da sjedim u Vijeću ministara kao jedini lider jedne političke stranke – izjavio je Radončić.

Za treći razlog je istakao aferu "Respiratori", odnosno ono što se događalo posljednjih dana.

- Ja sam podržao tužioce, policiju i neovisno pravosuđe da sankcioniraju aferu i brutalnu pljačku, a SDA je to protumačila kao udar na Bošnjake i bošnjački politički faktor. Očigledno da različito doživljavamo stvari koje se tiču sistemske korupcije. Ne prejudiciram ko je kriv, ja sam za neovisno pravosuđe, ali ne možemo dijeliti političke stavove na način da se pravi haranga na Tužilaštvo BiH, da se proglašava antibošnjačkom aktivnošću, a znamo da su svi tužioci u ovom predmetu Bošnjaci – izjavio je Radončić.

Radončić ističe da nema nikakvih ličnih animoziteta između njega i predsjednika SDA Bakira Izetbegovića, već da se radi o strateškim razlikama.

- Mislim da je korektno da ne glumimo opoziciju u vlasti jer očito imamo različita stajališta. Mislim da sam uradio veliki posao kada je bilo najpotrebnije za državu. Vrijedilo je biti u Vijeću ministara BiH za vrijeme pandemije i mislim da sam pokazao kako treba raditi – kazao je Radončić, koji će Vijeće ministara BiH upoznati sa svojom odlukom na današnjoj sjednici.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.