open-navfaktor-logo
search
Sastanak sa Imamovićem
Radončić u Tuzli: Ping - pong igra s migrantima u BiH mora prestati, nema gradnje migracionog centra
Gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović i ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Fahrudin Radončić danas  su razgovarali o migrantskoj krizi u Bosni i Hercegovini i sve većem prilivu migranata u ovaj grad.
07.03.2020. u 16:00
get url
text

Kako je istaknuto nakon sastanka, nema gradnje migracionog centra u Tuzli, dok bi problem ilegalnih migranata na području Tuzle trebao biti riješen u narednih 15 dana.

- Posebno nam je drago da je ministar Radončić došao u Tuzlu kako bi pomogao u rješavanju migrantske krize koja je skoro pa eskalirala. Građani imaju prava na sigurnost, miran život, ekonomski razvoj. Zadovoljan sam sastankom jer mi pruža nadu da postoji plan odbrane prava građana Bosne i Hercegovine od prevelikog broja migranata koji ilegalno prelaze granice. Ministra sam obavijestio, da je na moj prijedlog, Gradsko vijeće Tuzle utvrdilo zaključak da se odvoji 0,2 posto (120.000 KM) budžeta da se pomogne našoj državi da ima efikasnu graničnu službu. To predlažem da se uradi kada je u pitanju federalni budžet, ali i svi kantonalni budžeti -  kazao je Imamović i dodao:

- Nema stalnih objekata i objekata u velikim centrima. Ja sam upoznao ministra sigurnosti sa izjavom federalnog premijera Novalića koja nije u funkciji zaštite građana FBiH, nego samo u funkciji migranata, koje on pogrešno naziva izbjeglicama.Ne treba ometati gradove u normalnom životu i razvoju. Mislim da je premijerova izjava štetna po Tuzlu. Rudnik Bukinje je preko puta najveće poslijeratne investicije  u BiH od 1,6 milijardi KM. Taj objekat mora biti maksimalno siguran. Mi ne znamo ko su ti ljudi, ne možemo na taj način ugrožavati sigurnost elektroenergetskog sistema BiH.

Ministar Radončić je kazao da će problem migranata u Tuzli biti riješen veoma brzo.

- Očekujem da će rezultat posjete biti da ćemo u relativno kratkom vremenu, za deset ili 15 dana, problem koji ilegalni migranti svojim prisustvom i ponašanje prave u Tuzli, biti riješen. O tome dalje ne bih mogao da govorim iz operativnih razloga - rekao je Radončić.

Prema njegovim riječima, mi ne možemo biti plato za migrante, te da nadležnima ne može biti važnija sigurnost ilegalnog ekonomskog migranta od građanina naše zemlje.

- To je zvanična strategija Vijeća ministara BiH. Ping pong igra s migrantima u BiH mora prestati. Veliki sam protivnik izgradnje novih tvrdih objekata za ilegalne migrante, ali i njihovog smještaja u postojeće objekte poput kasarni i slično. Učinit ćemo sve da i ovo što je ovdje migranata da probamo vratiti nazad. Nama nedostaje okvirno 1.200 graničnih policajaca i ja ću ići u Beograd gdje će jedna od osnovnih tema razgovora biti ta da Srbija jače zatvori svoje granice. Ako se to desi pritisak s istočne strane na BiH će biti znatno slabiji - istakao je Radončić.

U slučaju ekstremnog priliva migranata u BiH kao jedan od odgovora ministar sigurnosti BiH vidi u angažmanu Oružanih snaga naše zemlje.

Prema podacima Službe za poslove sa strancima BiH na području Tuzle trenutno boravi između 700 i 800 ilegalnih migranata, dok je za dvije godine u BiH je ušlo 56.300 migranata koji su registrovani.

- Za dva mjeseca i sedam dana ove godine u našu zemlju je ušlo 3.560 ilegalnih migranata, a dnevni prosjek ulaska iznosi okvirno njih 100. Od toga u Tuzlu uđe 80 posto. U našoj zemlji postoji i takozvana siva zona migranta. Na broj registrovanih migranta dodaje još deset do 12 posto onih koji su neopaženi od bezbjednosnih agencija, nakon čega kroz BiH prolaze do zemalja Evropske unije - izjavio je direktor Službe za poslove sa strancima BiH Slobodan Ujić.

Kako je istakao, zabluda je da se radi o izbjeglim i raseljenim osobama iz ratom zahvaćenih područja.

- Od ukupnog broja njih takvih je između deset i 12 posto. Između deset i 15 posto je porodica i djece, a ostatak su ekonomski migranti - zaključio je Ujić, objavio je portal tip.ba

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.