open-navfaktor-logo
search
Zadnja šansa
Radončić: Vidjet ćemo koliko će današnji neuspjeh u pregovorima izazvati komplikacija
Nakon propalih pregovora o izmjenama Izbornog zakona Bosne i Hercegovine i reformi Ustava BiH, predsjednik SBB-a Fahrudin Radončić je izjavio da danas nažalost Milorad Dodik ima razloga za slavlje.
20.03.2022. u 14:19
get url
text

- Nismo uspjeli da riješimo stvari na način da dobijemo promjene Ustava, da deblokiramo stanje u Federaciji BiH, da riješimo pitanje izbora člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda. Veliki dio smo uz pomoć međunarodnih medijatora uspjeli da usaglasimo, pitanje deblokade FBiH, Vlade FBiH. Meni je žao da glavni pregovarači, na njima je teret, ne želim da ih prozivam, Izetbegović i Čović, nisu mogli da naprave određene ustupke, ne proglašavam nikog krivim - rekao je Radončić.

Dodao je da ćemo vidjeti koliko će današnji neuspjeh izazvati kompliklacija za dva, četiri mjeseca, uoči i nakon izbora.

- Bojim se da smo propustili zadnju šansu, a već 10-ak godina pokušavamo to da riješimo, da napravimo jedan stabilan odnos. Šta će se dešavati, iskreno se nadam da je veoma važno poručiti da ne postoje tenzije koje bi dovele do konflikata, sukoba, građani u tom smislu mogu biti mirni, ali politička tenzija ostaje na sceni - rekao je.

Dodao je da su jedino ljudi iz HDZ-a i HNS-a problematizirali održavanje izbora u oktobru.

- Da li će se odlučiti na bojkot ili opstrukciju, treba pitati Čovića. Iskreno se nadam da izbore treba održati. Moguće da mi sami možda probamo uraditi nešto 10-15 dana, ali ključna odgovornost u najpozitivnijem smislu te riječi je na Izetbegoviću i Čoviću. Čim ste lider snosite odgovornost, posljedično sve što se dobro desi, loše desi adresirat će se na njihovu adresu - zaključio je.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.