open-navfaktor-logo
search
Kanton Sarajevo
Radovi na stacionaru za opservaciju pri kraju, kada će primiti prve Covid-pacijente?
Stacionar za opservaciju Covid-pacijenata, čiju je uspostavu naložio Krizni štab Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo, dobio je sve potrebne saglasnosti za formiranje, a kada će primiti prve pacijente, zavisi od prebukiranosti bolničkih kapaciteta.
29.11.2020. u 20:07
get url
text

Kako nam je potvrdio dr. Kemal Beganović, član Kriznog štaba KS, definisani su i svi protokoli prema kojima će stacionar za opservaciju funkcionisati.

- To su protokoli u smisli ulaska i izlaska, kadrova i tako dalje. U toku su neki logistički radovi, poput nabavke kreveta od Civilne zaštite. UNDP se stavio na raspolaganje da finansira zakup prostora u kojem će se stacionar nalaziti. Koliko košta zakup, ne znam, ali što se tiče svega ostalog, to već imamo. Kreveti su posuđeni – radi se o krevetima koji su bili na Građevinskom fakultetu, zaštitne opreme imamo, kao i lijekova u bolničkim apotekama. Osim zakupa prostora, sve drugo je bukvalno "no charge", nema troškova – istakao je dr. Beganović.

Odgovarajući na pitanje u kojem objektu i na kojoj konkretno lokaciji će se stacionar nalaziti, kazao je da će to biti u općini Centar, u blizini obje zdravstvene ustanove, ali nije želio dati preciznije informacije. 

- Lokacija nije bitna, bitno je da pacijenti dobiju uslugu. Ranije smo imali različite reakcije nakon informacija da će se izolatorij nalaziti u Studentskom domu ili internatu Željezničkog školskog centra, preispitivalo se, slikalo, negodovalo... Zbog toga ne otkrivamo gdje je taj prostor. Epidemiolozi su ocijenili da treba raditi neke preinake, ali je lokacija dobila saglasnost federalnog ministra za upotrebu - objasnio je.

VEZANI TEKST - Krizni štab predložio hitnu mobilizaciju svih kapaciteta javno-zdravstvenih ustanova u KS

Dodao je i da će se u objektu praviti aluminijske pregrade, koje će dijeliti krevete, te da će se u pregrađenom prostoru nalaziti po dva kreveta. Također je određeno i u koliko kvadrata će biti smještena ta dva kreveta.

Prema njegovim riječima, kapacitet je do 100 mjesta, a predviđeno je da na 100 pacijenata bude angažovano 20 ljekara i 80 medicinskih sestara/tehničara. Vlada KS ranije je, između ostalog, donijela odluku o mobilizaciji kadrova, koje zavodi na primarnom nivou zdravstvene zaštite trebaju staviti na raspolaganje Domu zdravlja ili novom stacionaru za opservaciju Covid-pacijenata.

- To je rezervni prostor, koji neće početi raditi sve dok bolnice budu mogle izdržati broj pacijenata. Nama je cilj da se to sve završi i bude spremno, da u slučaju potrebe u roku od 24 do 48 sati stacionar može primiti prvog pacijenta. Znači, cilj je to dovesti u fazu da bude spremno i ako bude potrebe, da pacijenti već sutra budu gore – kazao je dr. Beganović.

Stacionarom za opservaciju će upravljati operativno tijelo, kojeg čine predstavnici Doma zdravlja KS, Zavoda za medicinu rada KS, Hitne pomoći i Zavoda za javno zdravstvo.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.