open-navfaktor-logo
search
Opasne namjere
Ramić: Bošnjaci ne smiju biti pasivni, SNSD želi preuzeti naš klub u Vijeću naroda RS-a
U svom još jednom secesionističkom napadu na Bosnu i Hercegovinu i Ustav član Predsjedništva BiH i čelnik Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik je na skupu u Beogradu "Sloboda i samostalnost Republike Srpske" najavio, između ostalog, i ukidanje Vijeća naroda RS-a.  
08.10.2021. u 21:39
get url
text

VEZANI TEKST - Dodik i dalje prijeti: Do kraja oktobra odluke o povlačenju saglasnosti za OSBiH, granice, pa zabrana rada SIPA-e...

Tako je Dodik kazao "da je visoki predstavnik Wolfgang Petritsch nametnuo Vijeće naroda RS-a iako to nije predviđeno ni Dejtonom ni Ustavom BiH, te da se vidi geneza tih nametnutih odluka koja je išla za tim da se sruši RS, a vrhunac je nametnuta odluka o šumama da pripadaju BiH".

- Zato idemo, ukinut ćemo rješenje da postoji Vijeće naroda u RS-u, to je obiman zahvat koji će izazvati reakcije, ali mi, koji vodimo danas Republiku Srpsku, spremni smo za taj zahvat i za posljedice tog zahvata - poručio je Dodik.

Edin Ramić, zastupnik Koalicije "Zajedno za BiH", smatra da ove Dodikove najave nisu nešto novo i ne predstavljaju iznenađenje.

VEZANI TEKST - Ćirilica iznad latinice: Klub Bošnjaka pokreće zaštitu vitalnog nacionalnog interesa

- Praktično, otkad postoji Vijeće naroda pokušava se ukiniti ova ustavna kategorija. To je, u nekom smislu, drugi dom NSRS-a, koji ima pristup Ustavnom sudu BiH. I onda srpski politički predstavnici kad god im se nešto ne sviđa, žele ukinuti Vijeća naroda - kaže za Faktor Ramić. 

Ističe kako je očito o kakvoj se taktici SNSD-a radi.

- Situacija je sljedeća. Klub Srba čine članovi SNSD-a čija je namjera da ovladaju i Klubom Bošnjaka. To će biti moguće jedino ako se Bošnjaci pasiviziraju kao što je slučaj s Hrvatima, a to se ne smije desiti - upozorava Ramić.

Konstantno dizanje tenzija, u čemu prednjači Dodik, utječe na ukupni ambijent u kojem žive bošnjački povratnici. Ramić je u čestom kontaktu s njima i pomaže im kao izabrani zastupnik u NSRS-u, ali i kao federalni ministar za raseljene osobe i izbjeglice. 

VEZANI TEKST - Razlozi zbog kojih Dodiku i RS-u smeta Ustavni sud BiH: Šuma, zemlja, vojna imovina, neustavni 9. januar...

- Ljudima nije jednostavno. Prate situaciju, razmišljaju šta činiti. No, moram naglasiti da se ovo tiče svih stanovnika u RS-u jer veliki broj mladih napušta ovaj bh. entitet.

Ne samo iz ekonomskih razloga, već i zbog osjećaja nesigurnosti. Naravno, nije isti negativan efekat kada mladi ljudi iz male bošnjačke zajednice napuštaju domovinu u odnosu na njihove vršnjake Srbe koji dolaze iz većih društvenih grupa u ovom dijelu države BiH. Jednostavno, atmosfera koju stvara Dodik u RS-u je štetna za sve - naglašava Ramić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.