open-navfaktor-logo
search
Zajedno za BiH
Ramić: Dodik očigledno priziva nemire u Bosni i Hercegovini
Šef Zastupničke grupe "Zajedno za BiH“ Edin Ramić ukazao je za Fenu da član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik zloupotrebljava vitalni interes RS-a, kada su u pitanju dvije odluke usvojene u Predsjedništvu BiH te obesmišljava taj mehanizam.
25.02.2020. u 13:24
get url
text

Dodik traži da se entitetski parlamentarci izjasne da li je najavljenom posjetom predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića Bosni i Hercegovini, te raspoređivanjem stranih pripadnika na bh. granici, ugrožen vitalni interes RS. 

- Zaštita vitalnog interesa bh. entiteta RS na ta dva pitanja, na određen način predstavlja zloupotrebu vitalnog interesa entiteta te njegovo obesmišljavanje – rekao je Ramić. 

Navodi da nije dobro koristiti taj mehanizam da se ograniči posjeta predsjednika koji je pozvan u posjetu u BiH.

- To je prvenstveno nepristojno i s diplomatske prakse kontraproduktivno generalno za odnose BiH i Crne Gore - rekao je on. 

Nije dobro, kazao je, da se to koristi u dnevno političke svrhe "radi jeftinih političkih poena”, jer će donijeti više štete nego koristi i BiH i entitetu RS. 

Ukazuje da je nevjerovatno koliko Dodik “ulaže energije da bh. granicu učini što otvorenijom”. 

- Dodik se prvo protivio raspoređivanju Oružanih snaga BiH, te jačanju Granične policije BiH, a zatim zloupotrebljava mehanizam vitalnog interesa RS kako bi dalje narušio sigurnost naše granice.

On očigledno priziva nemire u BiH. Ako nije u stanju sam da ih izazove, onda je sretan da ih izazovu migranti ili neko drugi - rekao je Ramić. 

Ukazao je da je neophodno osigurati bh. granicu, ali da Dodik na ovaj način, kako je rekao, "ne krije da želi nemire u BiH".  Skupštinski kolegij danas treba da zakaže posebnu sjednicu, koju je zatražio Dodik.

Traži da se entitetski parlament izjasni o odlukama o posjeti crnogorskog predsjednika BiH Mila Đukanovića i raspoređivanju snaga Fronteksa na granici Hrvatske i BiH, koje se bez konsenzusa usvojene u Predsjedništvu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.