open-navfaktor-logo
search
Neprihvatljiv zakon
Ramić i Smajić o posebnoj sjednici NSRS-a: Bošnjaci i Hrvati diskriminisani iako su konstitutivan narod u RS-u
Zastupnik Kluba "Zajedno za BiH" u NSRS-u Edin Ramić kazao je danas tokom rasprave u NSRS-u da postoji sistemska diskriminacija manjih konstitutivnih naroda u RS-u.
15.09.2021. u 14:57
get url
text

Na današnjoj posebnoj sjednici NSRS-a raspravlja se o Prijedlogu zakona o zaštiti, očuvanju i upotrebi jezika srpskog naroda i ćiriličnog pisma, po hitnom postupku. Ramić je kazao da se ovaj zakon nije trebao ni naći u postojećoj formi pred zastupnicima, te ocijenio da je diskriminatorski.

- Njime se podstiče i privileguje srpski jezik i srpska nacionalna kultura, a bosanski i hrvatski jezik i njihove kulture, kao i ostalih, dovode se u neravnopravan i diskriminatorski položaj. Na ovaj način Bošnjaci i Hrvati su diskriminisani iako su konstitutivan narod u entitetu RS – rekao je Ramić.

Rekao je i da je nemoguće povlačenje paralele između države Srbije i entiteta RS, zbog njihovog ustavnog uređenja.

- Zakon je i represivnog karaktera jer nasilno nameće ili privileguje i forsira upotrebu srpskog jezika i ćiriličnog pisma. Zakon predstavlja dalji korak u negiranju i marginalizovanju bošnjačkog i hrvatskog jezika i njihovog identiteta, a dodatno stvara predstavu o RS-u kao isključivo srpskoj administrativnoj jedinici u državi BiH – kazao je Ramić.

On je naglasio da se posljednjih nekoliko godina vrši sistemska diskriminacija bosanskog jezika u RS-u, a ovim zakonom se to pokušava legalizovati i normirati, što je neprihvatljivo.

Begija Smajić iz Kluba "Zajedno za BiH", ocijenila je da je zakon bespredmetan, ali da se ne može dopustiti ekskluzivitet srpskog naroda i ćiriličnog pisma, nauštrb jezika bošnjačkog i hrvatskog naroda i latiničnog pisma.

Ona je podvukla da zakon predviđa kaznene mjere za one koji u pravnom prometu ne koriste jezik srpskog naroda i ćirilično pismo, te da prisiljava one koji ne govore tim jezikom i pismom, da to moraju učiniti ukoliko žele organizovati neki kulturni događaj, kao i da stavlja u povoljniji položaj one koji se koriste srpskim jezikom, jer se otvara mogućnost entitetskim vlastima i lokalnim zajednicama da donesu poreske i druge olakšice.

- Ja sam nastavnica matematike i fizike, govorim i predajem na bosanskom jeziku, a koji se ne priznaje u entitetu gdje živim i radim što ne znači da ga ja ne koiristim. To je snaga bosanskog jezika. Niko ga ne štiti, čak ga osporavaju i izbacuju iz škole, a on nastavlja da živi. Nikada mi neće biti jasno odakle toliki primitivizam da se ugnjetava tuđe pravo. Da li je superioran onaj narod koji drugom kaže da nema pravo na jezik ili onaj političar koji se izruguje drugačijem od sebe i negira genocid – rekla je Smajić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.