open-navfaktor-logo
search
Reakcije opozicije
Zastupnici o Nikšićevoj izjavi: Ohrabruje OHR da ne čini ništa, ulizivanje Dodiku i Čoviću
Nikšiću nije zasmetalo ni to što su izvrijeđali njegovog partijskog kolegu, potpredsjednika SDP-a i trenutno predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića - istakao je Mešalić
Autor: A. Dr.
17.04.2024. u 21:03
get url
text
Milorad Dodik, Dragan Čović i Nermin Nikšić
Milorad Dodik, Dragan Čović i Nermin Nikšić
Predsjednik Socijaldemokratske partije Nermin Nikšić jučer je u Mostaru kazao kako su odluke Ureda visokog predstavnika (OHR) neprovodive u bosanskohercegovačkom entitetu Republika Srpska.
- Kako ćemo provesti odluke, evo recimo visokog predstavnika? Ne možemo govoriti o pravnom sistemu. On u uređenim državama podrazumijeva da imate sredstvo prinude za provedbu zakona. Šta je to sredstvo prinude s kojim bi mogli provesti zakone na području RS-a - rekao je Nikšić.
Da li to znači da Nikšić ne vjeruje institucijama BiH ili zaboravlja da postoji nadležni policijski (SIPA) i pravosudni organi (Tužilaštvo) koji bi trebali štititi ustavno-pravni poredak države ili u ovom konkretnom slučaju pratiti provode li se odluke OHR-a?
- Takve izjave ohrabruju OHR da se ne upuštaju u rješavanje statusa državne imovine u entitetu RS, da se ne odluče da u Srebrenici zabrane kandidovanje ljudi koji negiraju genocid - kaže za Faktor Edin Ramić, zastupnik Stranke demokratske akcije u Parlamentu BiH. 
Mahir Mešalić, šef Kluba zastupnika DF-a u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije BiH, smatra da Nikšić očigledno ne vjeruje institucijama BiH da mogu sprovesti odluke OHR-a.
- U pitanju je bespotrebno ulizivanje Miloradu Dodiku i Draganu Čoviću zbog pukog ostanka Trojke kao dio vlasti.
To pokazuje i njegov odlazak u Mostar na večeru, samo dva dana nakon što su Aleksandar Vučić i Dodik izvrijeđali institucije BiH, negirali genocid... Nikšiću nije zasmetalo ni to što su izvrijeđali njegovog partijskog kolegu, potpredsjednika SDP-a i trenutno predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića. Ni na to nije reagovao - istakao je Mešalić.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.