open-navfaktor-logo
search
Reakcija na izjavu
Ramić: Jedina poveznica između RS-a i Kosova su zločini za koje je odgovoran Dačićev šef Milošević
Pokušaji Ivice Dačića da poveže status Kosova i bosanskohercegovačkog entiteta RS pokazuju da zvaničnici Republike Srbije ne poštuju teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine, ali i da u zastupanju takvih svojih stavova ne raspolažu bilo kakvim argumentima koji bi im dali smisao, izjavio je Edin Ramić, potpredsjednik SDA i zastupnik u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine.
30.04.2023. u 15:17
get url
text

Ramić je reagirao na izjavu Ivice Dačića, ministra vanjskih poslova Srbije, koji je kazao je da se Bosna i Hercegovina treba izjasniti da li priznaje ili ne Kosovo, te je dodao da "ako Kosovo ima pravo da postane država, koja je dio Srbije, zašto onda, na primjer, Republika Srpska ne bi imala pravo da postane posebna država".

-Jedina poveznica između Kosova i entiteta RS jeste namjera velikosrpske politike da oba prostora etnički očisti od nesrpskog stanovništva, te da su i na Kosovu i prostoru današnjeg entiteta RS počinjeni stravični ratni zločini za koje je odgovorna ista strana, ona koju je 90-ih predvodio Dačićev šef Slobodan Milošević.

Kosovo je bilo autonomna pokrajina još u vremenu Jugoslavije, dok je RS samo entitet u Bosni i Hercegovini nastao potpisivanjem Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Kosovo funkcioniše samostalno, bez obzira na nepriznavanje statusa države od strane Srbije i Bosne i Hercegovine, dok je entitet RS ekonomski ovisan prostor unutar Bosne i Hercegovine koji se sve više demografski prazni i koji kao takav, sa političkim rukovodstvom kakvo ima, postaje teret čak i Republici Srbiji, bez obzira što ga zvanični Beograd koristi kao monetu u rješavanju statusa Kosova ili alat za prijetnje destabilizacijom regiona.

Pokušaji pravljenja paralela i izjednačavanja statusa ne samo da su neutemeljeni i besmisleni već pokazuju da Dačić i njegovi istomišljenici ne odustaju od ideja koje su u posljednjoj deceniji prošlog vijeka nastojali realizovati oružjem.

Kako će se Bosna i Hercegovina odnositi prema Kosovu, isključivo je pitanje državnih institucija zaduženih za vođenje vanjske politike. U tome ćemo slijediti politiku Evropske unije, bez obzira na spremnost nekih "novih pregovarača" na drugačiji pristup ili jalove prijetnje političara poput Dačića - naveo je Ramić u saopćenju za javnost.

Na Dačićevu izjavu je na svom Twitter nalogu reagirao Elmedin Konaković, ministar vanjskih poslova BiH. 

- Već drugi put ministar vanjskih poslova Srbije Ivica Dačić problematizira teritorijalni integritet BiH. Loše su se proveli svi koji su to radili prije njega. Pružili smo ruku za dogovor, to nije naša slabost, to je naša snaga. Ovako se nećemo dogovarati - napisao je Konaković.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.