open-navfaktor-logo
search
Pozvali na djelovanje
Ramić, Salkić i Hurtić poručili Schmidtu: Izostanak reakcije je saučesništvo u napadima na Bošnjaka u RS-u
Edin Ramić zastupnik u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, Ramiz Salkić i Amir Hurtić, zastupnici u Narodnoj skupštini bosanskohercegovačkog entiteta Republike Srpske (RS) uputili su pismo visokom predstavniku međunarodne zajednice u BiH u kojem ga pozivaju na konkretnu reakciju radi provođenja Aneksa VII Dejtonskog mirovnog sporazuma.
07.09.2023. u 15:51
get url
text

- Kao izabrani predstavnici bošnjačkog naroda sa prostora entiteta RS, radi kontinuiranih napada na Bošnjake u ovom entitetu i generalnog pogoršavanja sigurnosne situacije želimo Vas ovim putem pozvati na konkretnu reakciju radi provođenja Aneksa VII Dejtonskog mirovnog sporazuma - navodi se u pismu.

Navode da Aneks VII, jedan od temelja Dejtonskog mirovnog sporazuma nikad nije proveden na području RS-a kako je to predviđeno Dejtonskim mirovnim sporazumom.

- Od samog početka povratka Bošnjaci su izloženi sigurnosnim prijetnjama, napadima, ranjavanjima i ubistvima koja nikad do danas nisu rasvijetljena od policije i nadležnih tužilaštava. Bošnjaci su diskriminirani jer u školama ne mogu izučavati bosanski jezik, ne mogu se zaposliti u javna preduzeća, niti lokalne, a ni entitetske organe u skladu sa Ustavom entiteta RS članom 97. Jedan od ključnih problema po sigurnost Bošnjaka jeste jednonacionalna struktura policije entiteta RS i simbolično učešće u njenoj strukturi Bošnjaka i Hrvata - navodi se u pismu.

Dodaju da je danas, od oko 7.000 policijskih službenika svega 330 Bošnjaka, a Hrvata 62, "što ni u kojem slučaju ne odražava ustavni princip koji predviđa zastupljenost po popisu iz 1991. godine".

- Ovaj ustavni princip na nivou države Bosne i Hercegovine konzumiraju ravnopravno sva tri naroda, dok u entitetu RS se to pravo osporava Bošnjacima i Hrvatima čime se krši Ustav entiteta, ali i Dejtonski mirovni sporazum - istaknuto je u pismu.

Ramić, Salkić i Hurtić navode da je obaveza visokog predstavnika da zaštiti Dejtonski mirovni sporazum i omogući provođenje Aneksa VII, povratak bez bilo kog oblika diskriminacije. Dodaju da su Bošnjaci diskriminirani jer se ne provode odredbe Ustava koje garantiraju pravo na zastupljenost u entitetskim organima.

- Neadekvatna zastupljenost Bošnjaka u policijskim strukturama entiteta ključni je razlog nepovjerenja Bošnjaka u entitetsku policiju i neadekvatnu reakciju policije te učestale napade ekstremista na Bošnjake u entitetu RS. Pismo koje su vam uputili predstavnici bošnjačkih organizacija civilnih žrtava rata na najslikovitiji način prikazuje stanje i položaj Bošnjaka u ovom entitetu, ali i na probleme koji nastaju zbog jednonacionalne strukture policijskih snaga u ovom entitetu - navodi se u pismu.

Pozivaju visokog predstavnika da na temeljima ovlasti koje mu daje Dejtonski mirovni sporazum i mandat, poduzme korake na obezbjeđivanju provođenja Aneksa VII Dejtonskog mirovnog sporazuma i primjenu ustavnih odredbi radi adekvatne zastupljenosti Bošnjaka i Hrvata u entitetskim organima uključujući i policijsku strukturu.

- Pozivamo vas na hitnu reakciju u skladu sa vašim mandatom, radi poštivanja Ustava i Dejtonskog mirovnog sporazuma u interesu mira, stabilnosti, ostvarivanja Ustavom zagarantovanih prava i sigurnosti Bošnjaka u ovom entitetu. Izostanak adekvatne reakcije značit će saučesništvo u daljem provođenju diskriminacije Bošnjaka i eventualnim napadima na Bošnjake u ovom entitetu - navode u pismu Ramić, Salkić i Hurtić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.