open-navfaktor-logo
search
Ministar FMUP-a
Ramo Isak: Koga sam to ja vozao u gepeku? Ja sam akademski građanin, doktor nauka...
Ministar unutrašnjih poslova Federacije Bosne i Hercegovine Ramo Isak jutros je tokom gostovanja na BHT-u kazao da nisu tačni navodi da on "Trojku" ucjenjuje i drži u šaci kako se ne bi raspala parlamentarna većina u FBiH. Imenovanja njegovih sinova na pozicije kaže da nisu sukob interesa niti nepotizam, a tvrdi i da njegovo vozanje helikopterom "građane ne košta ništa". 
21.09.2023. u 11:41
get url
text

- Jutros sam došao automobilom, a sljedeći put, nije problem, mogu doći i helikopterom - kazao je Isak na početku intervjua, te odgovarajući na pitanje voditelja koliko njegova vožnja helikopterom košta građane kazao: 

- Ne košta ništa, vjerujte da ne košta ništa. Mi imamo helikopter i pilota koji mora u toku jednog mjeseca da odradi određen broj sati da bi mu se licenca produžila. Da on ne bi letio u Sarajevo bespotrebno, mi te letove organizujemo do određenih destinacija, tako da taj let koji mi moramo da odradimo, koristimo za odlazak na određene destinacije. Tako da to građane ne košta ništa jer bi helikopter morao letjeti i da ne leti sa mnom - kazao je Isak.

Dodao je da "kako ima informaciju, to otprilike košta kao i vožnja automobilom".

- U helikoptera je najskuplje održavanje koje se svake godine mora raditi i to najviše košta - dodao je.

Upitan da prokomentira svoje ranije izjave kako "on nije mlakonja, da je letio i letjet će opet", Isak je kazao da "njega ne prozivaju građani".

- Mene građani podržavaju, evo pozivam vas da prođete jedan dan sa mnom Sarajevom pa da vidite. Meni ljudi prilaze, čestitaju, kažu mi svaka čast nama treba jedan takav, čovjek koji ima gard, koji radi na takav način, koji se ne krije i tako dalje - kazao je Isak, na što mu je voditelj rekao "da je on ministar, a ne reality igrač, te da se od njega očekuje da radi posao, a ne da bude internet senzacija".

Isak je na to kazao kako "iza njega stoje djela, te da je za ovih 100 dana uradio više nego neki za 20 godina".

- Malo uzmete i vidite šta je urađeno za ovih 100 dana i tada ćete shvatiti da ja radim svoj posao - kazao je Isak, dodavši da je "razlika između njega i drugih to što on sve što radi radi transparentno, jer nema šta kriti"

Ustvrdio je da bi, kada bi krenuo nabrajati šta je sve uradio za 100 dana mandata, "bilo malo pet emisija".  

Za proteste na međuentitetskoj liniji i bilbordima u RS-u kazao je kako "mi znamo da je to populizam".

- Građani su sigurni i sigurna situacija je na jednom zadovoljavajućem nivou. Ovo su populističke poruke određenih lidera koji pokušavaju da zaplaše građane da bi ostvarili sebi neku zaštitu - kazao je.

Upitan kako je došlo do toga da se njegov sin Rusmir Isak postavi na mjesto direktora KPZ-a Zenica, Isak je kazao: 

- Nisam ja zaposlio svoje sinove, moji su sinovi već bili zaposleni. Moj sin (Arnel Isak, op.a.) je izabran glasovima građana da uđe u Parlament Federacije, nije njega niko postavio. Rusmir Isak je bio direktno izabran u Gradsko vijeće, povukao se da bi sin poginulog borca, "Zlatnog ljiljana" ušao umjesto njega, to znači isto tako izabran voljom građana. Kada se dogovarala parlamentarna većina dogovarane su određene pozicije, određene političke partije su dobile te pozicije, u opticaju je bilo više imena. On je bio samo jedan od kandidata - kazao je ministar.

Na pitanje otkud Rusmirovo ime ministru pravde, Isak je kazao da je "ministar imao tri do četiri imena, da je kadrovska komisija dala taj prijedlog, a ministar prihvatio".

Foto: Screenshot/BHT

Informaciju da njegov sin Arnel Isak ima ambiciju postati premijer ili ministar u ZDK, pa da je zbog toga odustao od pozicije u rukovodstvu parlamenta FBiH, nazvao je "netačnom".

Upitan kako odgovara na tvrdnje da je kompletna federalna vlast ucijenjena prijetnjama njega i njegovih sinova i da su predstavnici "Trojke" prisiljeni učestvovati u tome, jer je glas Arnela Isaka jezičak na vagi da bi opstala parlamentarna većina, također je rekao da je "sve netačno", te da on "ne drži u šaci Nermina Nikšića, Elmedina Konakovića i Edina Fortu", koji su "odrasli ljudi, pametni ljudi, političari".

U ovom dijelu, ministar se pomalo unervozio potpitanjima voditelja, te mu je u jednom trenutku kazao:

- Dobro, ba, ja radio u policiji, nisam 'vako ispitivao ko vi, polako, nema potrebe...

Negirao je da to što on i njegovi sinovi obnašaju rukovodeće pozicije u FBiH predstavlja sukob interesa.

Kazao je da će "nakon godinu dana vidjeti šta je Rusmir Isak uradio na poziciji direktora KPZ-a".

- Ne bude li dobro radio, mi ćemo ga smijeniti - kazao je.

Na insistiranje voditelja da odgovori da li se u njegovom slučaju radi o nepotizmu, Isak je "objasnio":

- U Americi jedan predsjednik bude babo, pa dođe sin... Da ne nabrajam sad... Ko kaže da nije Rusmir sposoban, možda je sposobniji od svih što su bili. Evo sad ćemo vidjet šta je ovaj što je bio prije njega, što je ispunio uvjete za penziju, šta on sad radi.

Upitan šta misli o radu svog prethodnika Aljoše Čampare, kazao je: 

- To pitajte policajce, ljude i građane. Ja o Čampari imam visoko mišljenje, ali mislim da svi koji su bili prije mene su bili dosta lošiji, dosta nekvalitetniji, dosta manje uradili, a to pokazuju moji rezultati. Mi samo imenujemo sposobne, kod nas nema podobnih.

Voditelj je ministra pitao i da prokomentira izjavu gradonačelnika Zenice Fuada Kasumovića, koji je kazao da je "ministar (unutrašnjih poslova ZDK Benjamin) Sinanović rekao da ne smije smijeniti (komesara policije Rusmira) Šišića jer će ga Ramo Isak provozati u gepeku", Isak je odgovorio: 

- Koga je to Isak vozao u gepeku, Isak je akademski građanin, doktor nauka... Nikad u životu nisam nikome prijetio, a evo da kažem za gospodina Kasumovića - on je gradonačelnik, treba se baviti lokalnim stvarima, još u Zenici ima naselja koja nemaju kanalizaciju. Ja sam ipak ministar federalni, jednog od najvećih ministarstva, gdje se bavim ozbiljnim temama. A mislim da je Sinanović jedan kvalitetan ministar, čovjek koji dolazi iz struke, tako da mislim da će se on moći nositi sa tim takvim problemima.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.