open-navfaktor-logo
search
I on iznenađen
Ramo Isak za Faktor: Da ću biti ministar saznao sam iz medija, to je vodio tim s Arnelom, nemam nikakvih presuda...
Ramo Isak napustio je NES nakon što je najavio da napušta Klub zastupnika NES-a u Skupštini Zeničko-dobojskog kantona, a u izjavi za Faktor je ustvrdio i da je za kandidaturu za ministra unutrašnjih poslova FBiH saznao iz medija.
28.04.2023. u 11:12
get url
text
Ramo Isak

VEZANI TEKST - Schmidtova odluka o deblokadi imenovanja Vlade FBiH stupila na snagu, pročitajte detalje

Kazao je da niko s njim nije razgovarao niti mu je iko išta nudio "niti mi može nuditi".

- Izašao sam iz NES-a nakon što je objavljeno da su me mimo statuta i poslovnika i kao člana Predsjedništva stranke smijenili. Ne mogu ostati u stranci gdje jedno lice upravlja – rekao je Isak.

Tvrdi da nije učestvovao ni u kakvim razgovorima o njegovoj kandidaturi za federalnog ministra, o čemu je dokument procurio jučer u javnost, već je to "tim sa Arnelom". Arnel Isak je sin Rame Isaka i zastupnik je u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH koji danas glasa o novoj Vladi FBiH nakon što je visoki predstavnik Christian Schmidt jučer donio odluku o deblokadi imenovanja Vlade.

- Ja sam putem medija saznao i da sam smijenjen u NES-u i za tu kandidaturu. Iznenađen sam bio – dodao je Ramo Isak, zastupnik u Skupštini Zeničko-dobojskog kantona.

Na pitanje da prokomentariše to što je kandidat za ministra unutrašnjih poslova, a ima dvije osude, Isak je kazao da nema presuda i da kada se traži uvjerenje o osuđivanosti, može se vidjeti da nema ništa.

Mediji su objavili da su presude brisane iz evidencije, a Isak je na to odgovorio da on nije osuđivan i da ne zna ni jesu li postojale presude.

- Ja mislim da nisu ni postojale, a oni koji to pišu na sudu će to morati dokazivati – dodao je Isak.

Pitao je i šta to ima sa kandidaturom i što se ne piše gdje je on radio, šta je radio, koji čin ima, stručnu spremu, koje su njegove reference što bi ga, stava je, možda stavilo u vrh.

Kazao je i da po zakonu nije sukob interesa to što njegov sin treba glasati za Vladu FBiH u kojoj bi on bio ministar.

- Ne znam ni hoće li glasati za Vladu. Možda neće – dodao je Ramo Isak.

Kazao je i da je kompletan NES Zeničko-dobojskog kantona napustio stranku i uz njega je.

- Svi vijećnici, a ima ih više od 20, jedan gradonačelnik, i radi se o gradonačelniku Zavidovića, općinske organizacije, sa mnom su – rekao je Isak.

VEZANI TEKST - SBiH i NES izbačeni: Kako je "Trojka" našla rješenje za popunu Bradarinog spiska

Istakao je i da će vidjeti da li će formirati novu stranku ili biti dio neke druge.

- Mi smo imali Stranku za narod, spojili se sa A-SDA i onda se spojili s NES-om. Dakle nismo ljudi s ulice – dodao je Isak.

Naglasio je da i sada, kada je u pitanju ZDK, misli što i prije, a to je da treba formirati novu većinu kakvu su imali i koju su činili SDA, NES...

Isak kaže da je smijenjen u NES-u prije odluke da bude kandidat za ministra, ali je to tek jučer objavljeno i da je on imao informacije oko 20. aprila da se priča na tu temu, ali se nije na to obazirao.

- Pa pio sam kafu s predsjednikom NES-a Nerminom Ogreševićem i da me ne informiše da će me smijeniti. Ja sam potpredsjednik stranke i trebalo je donijeti odluku, ali je on to uradio na svoju ruku iz njemu poznatih razloga. I sad hoće s onim zbog kojih me je smijenio – dodao je Isak.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.