open-navfaktor-logo
search
Progon, ubistva, mučenja...
Ranko Balaban i drugi: Za zločine u Bosanskom Novom 162 godine zatvora
Sud Bosne i Hercegovine izrekao je prvostepenu presudu kojom su deseterica optuženih za zločine u Bosanskom Novom osuđeni na ukupno 162 godine zatvora.
22.11.2023. u 14:09
get url
text

Ranko Balaban, Ratko Goranja, Nikola Reljić, Mirko Odžić, Ranko i Dragan Baltić osuđeni su na po 18 godina, Rajko Karlica, Milenko Brčin te Milenko Babić na po 15, dok je Miroslav Kapetanović osuđen na devet godina zatvora za zločine počinjene na području Bosanskog Novog.

Vijeće je van svake razumne sumnje zaključilo da su svi optuženi počinili krivična djela i saizvršilaštvo na način kako je opisano u optužnici.

Na teret im je stavljen progon nesrpskog stanovništva – ubistvima, prisilnim preseljenjem, mučenjem i drugim nečovječnim djelima.

Oni su, prema optužnici, kao pripadnici Vojske Republike Srpske, policije i paravojnih formacija, u junu 1992. godine ubili 24 osobe u Alićima i Ekićima.

Sporazume o priznanju krivice s Tužilaštvom BiH potpisali su ranije Zoran i Stojan Kenjalo te Dragan Balaban, koje je Sud BiH osudio na ukupno 19 godina zatvora za ubistva, prisilna preseljenja te mučenje Bošnjaka na području općine Bosanski Novi.

Kako stoji u optužnici, u napadu srpskih snaga na naselja Donji i Gornji Agići, Crnu Rijeku, Suhaču, Hoziće, Blagaj, Aliće i Ekiće bošnjačko stanovništvo je ubijano, muškarci su odvođeni na stadion "Mlakve" i u Vatrogasni dom u Bosanskom Novom, a uništeni su i objekti.

U optužnici se navodi da su optuženi, zajedno sa drugim osobama, 22. juna 1992., a nakon dogovora na sahrani srpskom vojniku, otišli kućama i uzeli oružje, te se nakon okupljanja u Maslovarama, traktorima i pješice uputili u zaseoke Aliće i Ekiće u namjeri protjerivanja i ubijanja Bošnjaka. Putem su zaustavili traktor i sa njega "skinuli" civila Mensuda Alića, kojeg je potom Ljuban Babić pucnjem iz vatrenog oružja ubio, navedeno je u optužnici.

Po dolasku u zaseoke, kako se dalje navodi, zajedno su istjerivali stanovništvo iz kuća, da bi ih odveli pred kuću Mehe Alića gdje su razdvojili muškarce koje su potom tukli. Prema Tužilaštvu, Mirko Odžić je tu ubio Fadila Ekića, a nakon toga su svi civili u koloni sprovedeni do pravoslavnog groblja u Alićima, gdje su nastavili zlostavljati muškarce pred očima njihovih žena i djece.

Prema optužnici, Milenko Karlica je izdvojio Džemala Alića te ga sa još nekoliko osoba vratio nazad u selo gdje su ga ubili, a po naređenju Karlice, žene i djeca su odvedeni u naselje Urije, gdje su opljačkani. Muškarce zadržane kod pravoslavnog groblja, potom su, kako se navodi, odveli do muslimanskog mezarja u Alićima, gdje je im je Milenko Karlica naredio da kopaju zajedničku grobnicu, a svim pripadnicima naoružane grupe naredio da stanu u streljački stroj i da otpočne paljba, te su na taj način ubili 24 civila.

Na ovu presudu dozvoljena je žalba vijeću Apelacionog odjeljenja Suda BiH u roku od 15 dana od prijema pismenog otpravka.

Istovremeno, Sud je optuženima Ranku Balabanu, Rajku Karlici, Milenku Brčinu, Mirku Odžiću, Ratku Goronji, Milenku Babiću, Nikoli Reljiću,
Draganu Baltiću, Ranku Baltiću i Miroslavu Kapetanoviću odredio mjeru pritvora koja po ovom rješenju može trajati najduže devet mjeseci ili do nove odluke Suda, a koji rok se ima računati od dana hapšenja optuženih.

Protiv ovog rješenja dozvoljena je žalba vijeću Apelacionog odjeljenja Suda BiH u roku od 24 sata od prijema pismenog otpravka.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.