open-navfaktor-logo
search
MOBiH
Raspisan javni konkurs za školovanje kadeta na vojnim akademijama u Turskoj
Ministarstvo odbrane Bosne i Hercegovine objavilo je javni konkurs za školovanje kadeta na Vojnim akademijama Oružanih snaga Republike Turske za školsku 2022/2023. godinu.
16.06.2022. u 22:51
get url
text

Konkurs je raspisan za ukupno 22 studenta, odnosno za Vojnu akademiju kopnene vojske (14 kandidata), Vazduhoplovnu vojnu akademiju (šest kandidata) i Vojnu medicinsku akademiju (dva kandidata).

Kandidati/kinje prijavljeni na javni konkurs proći će test tjelesne spremnosti, test iz poznavanja engleskog jezika, test općeg znanja i intervju.

Sigurnosnu provjeru za svakog uspješnog kandidata/kinju izvršit će nadležni sektor Ministarstva odbrane Bosne i Hercegovine, a zdravstveni pregled kandidata/kinja, koji uspješno prođu testiranje, obavit će nadležna ustanova u organizaciji Ministarstva odbrane Bosne i Hercegovine.

Poznavanje turskog jezika je poželjno.

Rangiranja kandidata/kinja vršit će se na osnovu kriterija odobrenih od Ministra odbrane Bosne i Hercegovine i sa kojima će biti upoznati kandidati/kinje koji budu pozvani na testiranja i provjere.

U slučaju istog broja bodova po provedenom postupku izbora kandidata, prednost ima kandidat pola koji je manje zastupljen u OSBiH.

Detaljnije informacije o uslovima konkursa, školovanju, pravima i obavezama te potrebnim dokumentima navedene su na internet stranici Ministarstva odbrane BiH. Možete ih pronaći na ovom linku.

Konkurs je otvoren 15 dana od dana objavljivanja.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.