open-navfaktor-logo
search
Vlada KS
Raspisan Javni poziv za stipendiranje djece boraca-branitelja za ovu školsku godinu
Ministarstvo za boračka pitanja Kantona Sarajevo raspisalo je danas Javni poziv za dodjelu stipendija djeci boraca-branitelja Bosne i Hercegovine sa područja Kantona Sarajevo za 2022/2023. godinu.
21.10.2022. u 14:46
get url
text

- U skladu sa dosadašnjom praksom, Javni poziv realizuje Fond Kantona Sarajevo za stipendiranje i školovanje djece boraca, poginulih boraca i poginulih civila – žrtava rata "IKRE", gdje će svi zainteresovani moći predati potrebnu dokumentaciju.
Ovogodišnja novina stipendiranja u predstojećoj školskoj godini jeste da će prvi put pored stipendija za srednjoškolce i studente I ciklusa studija biti dodijeljene i stipendije za drugi i treći ciklus studija - saopćili su iz Vlade KS.

Ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo Omer Osmanović iskazao je zadovoljstvo onim što je dosad realizovano u Ministarstvu, te pojasnio da postoji poseban senzibilitet prema budućnosti ove djece.

- Ono što smo najavljivali u prethodnom periodu, ovim javnim pozivom ćemo i konačno realizovati. Moram istaći da bih bio najponosniji čovjek, ministar, kada bismo imali 40 doktora nauka, pripadnika boračke populacije, kojima smo finansirali školovanje. Ova djeca su naša budućnost, i mi na ovaj način želimo podržati tu budućnost. Pozivam sve naše mlade ljude koji ispunjavaju uvjete da se prijave na Javni poziv, te da tako zajednički olakšamo njihovo školovanje - poručio je ministar Osmanović.

Spomenute stipendije bit će dodijeljene u skladu sa Javnim pozivom, i to 100 KM za učenike srednje škole i studente I ciklusa studija, 200 KM za II ciklus, te 500 KM za studente koji odluče upisati III ciklus studija.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.