open-navfaktor-logo
search
Interpol
Raspisana potjernica za Milojkom Kovačevićem zbog zločina u Višegradu
Interpol je raspisao potjernicu za Milojkom Kovačevićem, kojeg je u februaru 2019. godine Državno tužilaštvo optužilo za zločin protiv čovječnosti počinjen na području Višegrada 1992. godine.  
27.02.2020. u 13:06
get url
text

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine je Kovačevića optužilo da je, u svojstvu pripadnika rezervnog sastava Stanice javne bezbjednosti (SJB) Višegrad, u junu 1992. počinio prisilno odvođenje, mučenje, zlostavljanje i premlaćivanje civila bošnjačke nacionalnosti iz mjesta Donje Veletovo.

- Tereti se da je u junu 1992., naoružan automatskom puškom, lično sudjelovao u prisilnom preseljenju bošnjačkog civilnog stanovništva iz mjesta Donje Veletovo, kada je cjelokupno stanovništvo prisilno transportovano prema području opštine Sokolac, gdje su žene, djeca i starije osobe protjerane na teritoriju pod kontrolom Armije BiH, a oko 50 muškaraca bošnjačke nacionalnosti, u pratnji naoružanih pripadnika Vojske Republike Srpske (VRS) i policije, odvedeno na lokalitet jame 'Paklenik', gdje su ubijeni, a samo je jedna osoba preživjela strijeljanje - stoji u ranijem saopćenju Tužilaštva BiH.

Kovačević je, prema informacijama iz Tužilaštva, rođen u Višegradu, a nastanjen je na području Užica u Srbiji. Iz Suda BiH su ranije za Balkansku istraživačku mrežu BiH (BIRN BiH) rekli da su izdati nalozi da se za 47 osoba protiv kojih su optužnice potvrđene raspišu potjernice zbog njihove nedostupnosti domaćem pravosuđu, od čega njih osam ima državljanstvo Srbije, a dvojno državljanstvo te i naše zemlje njih 16.

Optužnica protiv Kovačevića je potvrđena 28. februara 2019., a na stranici Suda je navedeno da je on nedostupan pravosudnim organima.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.