open-navfaktor-logo
search
Samo principijelno
Raspodjela fotelja: Bitka je za Sarajevo, ostale premijerske pozicije već dogovorene?!
Iako tvrde da su do sada bili strogo fokusirani isključivo na principe i programe, čini se, sudeći prema izjavama pojedinih pregovarača, da se raspodjela fotelja ipak nametnula kao primarno pitanje
14.11.2018. u 14:03
get url
text
Akteri pregovora o formiranju vlasti u Kantonu Sarajevo
Akteri pregovora o formiranju vlasti u Kantonu Sarajevo

Pregovori o formiranju vlasti u kantonima sa bošnjačkom većinom odvijaju se, prije svega, na temelju principa i programa, često smo mogli čuti ovih dana. Aktere tih pregovora pozicije i fotelje ne zanimaju i o njihovoj raspodjeli, uvjeravaju javnost, do sada nisu ni razgovarali.

Iako tvrde da su do sada bili strogo fokusirani isključivo na principe i programe, čini se, sudeći prema izjavama pojedinih pregovarača, da se raspodjela fotelja ipak nametnula kao primarno pitanje. U SDP-u su, pojasnio je zamjenik predsjednika Nezavisnog bloka Fuad Kasumović, za sebe zapikali premijersku poziciju u Tuzlanskom kantonu te "ako bude išlo ovako" i u Federaciji BiH.

Premijera Unsko-sanskog kantona (USK) dat će A-SDA, a Kasumović smatra da bi njegova stranka trebala ponuditi premijera Zeničko-dobojskog kantona (ZDK). Da je priča o raspodjeli fotelja otišla mnogo dalje nego što to izjave zvaničnika sugeriraju, potvrđuje Kasumovićeva konstatacija da bi ta pozicija trebala pripasti Amri Mehmedić.

O foteljama se, kažu predstavnici šest stranaka koje trenutno pregovaraju o formiranju vlasti, ne priča ni u Kantonu Sarajevo, čime nevješto prikrivaju činjenicu da su pregovori zapeli na poziciji premijera već prije prvog zvaničnog sastanka.

Bivši premijer Elmedin Konaković se začešljao da se vrati na tu poziciju, a da bi mu to pošlo za rukom, uhvatio se za ruke sa NBL-om i SBB-om. Nema ni Naša stranka ništa protiv Konakovićevog povratka u premijersku fotelju. Rado bi drugima prepustili pozicije koje sa sobom nose odgovornost, dok bi za sebe probrali pozicije poput ministra obrazovanja te upravne i nadzorne odbore koji bi im pripali prema ugovorenom "programu".

SDP nema obraza da se kao četvrta stranka u Kantonu Sarajevo lakta za premijersku poziciju. Demokratska fronta je "suzila" izbor na svakog, osim Konakovića, kojeg tretiraju kao "derivat SDA", a ne kao novu reformsku snagu, kakvom se nastoji predstaviti.

- Treba razmisliti da premijer Kantona Sarajevo bude Hrvat – izjavio je generalni sekretar Demokratske fronte Zlatko Miletić.

Time Demokratska fronta prebacuje lopticu u ruke Naše stranke, odnosno u ruke Damira Marjanovića kao potencijalnog novog kantonalnog premijera. To Marjanoviću ne bi bio prvi angažman u Vladi Kantona Sarajevo, s obzirom da je od 21. novembra 2012. do 8. oktobra 2013. godine obnašao dužnost ministra obrazovanja u Vladi koju je predvodio Suad Zeljković (SDA). Marjanović je tada bio "nezavisni ministar".  Doduše, na spominjanje mogućnosti da bude premijer u Kantonu Sarajevo, na neki način se i sam Marjanović očitovao na društvenim mrežama. 

Zanimljivo je da su svi akteri pregovora o formiranju vlasti koja bi trebala promijeniti postojeću političku paradigmu u Kantonu Sarajevo, kao stranke i pojedinačno, tokom svoje karijere bili dio vlasti ili čak njeni predvodnici.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.