open-navfaktor-logo
search
A brinu se za BiH
Raspodjela plijena: Dogovor Konakovića i Čovića svrstao državnu akademiju uz BANU i HAZU, a SDP šuti
Akademija nauka i umjestnosti Bosne i Hercegovine (ANUBiH) dobit će baš kao i Bošnjačka akademija nauka i umjetnosti (BANU) i Hrvatska akademija zannosti i umjetnosti (HAZU) po 300.000 KM iz Budžeta Federacije BiH za 2023. godinu.
31.01.2023. u 07:53
get url
text

VEZANI TEKST - Mašić izbrisao objavu na Twitteru: Kako je davanje novca za Čovićevu HAZU preko noći prestala biti izdaja

Rezultat je političkog dogovora "Osmorke" i HDZ-a kojim se institucija od državnog značaja kakva je ANUBiH, koja postoji više od pola vijeka, svrstava uz poluprivatne organizacije poput BANU i HAZU.

Otkud nacionalne akademije u raspodjeli javnih sredstava? Predsjednik Naroda i pravde Elmedin Konaković je još kao predsjednik Skupštine KS 2019. godine dodijelio BANU, osnovanoj 2011. godine, 60.000 KM javnog novca. Novopečeni ministar vanjskih poslova to je pravdao činjenicom da mu to omogućuje "zakon". 

S druge strane, HAZU je osnovan tek 2014. godine i jedan od njenih članova je i predsjednik HDZ-a Dragan Čović. Iz ovoga se lako može zaključiti kako je dodjela javnog novca dio dogovora zainteresovanih strana, Konakovića i Čovića.

Sve se to dešavalo pored nezainteresovanog SDP-a, slučajno ili namjerno, čiji je visokopozicionirani kadar Damir Mašić nekada izdvajanje novca iz budžeta FBiH nazivao izdajom. Sada iz SDP-a dolazio tek gromoglasna tišina.

U ANUBiH su veoma razočarani ovim potezima "Osmorke" koja za sebe tvrdi da joj je država uvijek na prvom mjestu. 

- Šta da kažem? Mislim da odluka nije dobra. To je sve što mogu reći u ovom trenutku - kazao je za Faktor Muriz Čičić, predsjednik ANUBiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.