open-navfaktor-logo
search
Zastupnički dom
Rasprava o rastu plaća funkcionera: I NiP će glasati protiv mišljenja komisije na čijem je čelu NiP-ovac
Izmjene i dopune Zakona o plaćama i naknadama u institucijama Bosne i Hercegovine, koje je predložio Šerif Špago u ime Kluba zastupnika SDA i tiče se sprečavanja povećanja plaća funkcionera, tokom današnje rasprave je podržala većina državnih zastupnika, pa čak i klubovi stranaka čiji su članovi "oborili" ovaj zakon jučer na sjednici nadležne Komisije za finansije i budžet.
31.01.2023. u 14:56
get url
text

VEZANI TEKST - Skandalozno: "Trojka", SNSD i HDZ protiv smanjenja plaća parlamentarcima

Izmjene Zakona o plaćama predložene su s obzirom na to da je pripreman nacrt budžeta za 2023. godinu koji previđa povećanje osnovice za obračun plaća na 630 KM, a što bi značilo povećanje plaća i funckionera, nekim i za oko 950 KM. Predložene izmjene zakona predvidjele su da se oni koji imaju koeficijente od 1,20 do 3,99 dobiju povećanje plaće u punom iznosu, što je više od 20.000 zaposlenika institucija BiH. Za one s koeficijentom od 4 do 5,55 da imaju povećanje, ali umanjeno za deset posto, a tu su pomoćnici ministara, sekretari, rukovodioci i zamjenici rukovodioca upravnih organizacija i drugi rukovodeći državni službenici. Za one s koeficijentima od 5,66 do 10 da se umanji osnovica za 15 posto. Tu su i funkcioneri.

Ovo jučer nisu podržali članovi Komisije za finansije i budžet koji dolaze iz Naroda i pravde, SDP-a, Bh. inicijative-Kasumović Fuad, HDZ-a, SNSD-a, PDP-a. 

No danas je Denis Zvizdić, predsjedavajući Zastupničkog doma bh. Parlamenta, na sjednici kazao da će Klub zastupnika Naroda i pravde podržati izmjene Zakona koje je Špago predložio, a glasat će protiv negativnog mišljenja Komisije za finansije i budžet na čijem je čelu Nihad Omerović, zastupnik NiP-a. 

- Prije nego što budžet dođe nama u klupe, moramo imati akt koji sistemski rješava ovo pitanje. Ovo što je predložio Špago je adekvatan način onemogućavanja rasta plaća samo za 2023. - dodao je Zvizdić.

Omerović je tokom rasprave kazao da ovo nije sistemsko rješenje, te je podsjetio da je Komisija jučer usvojila zaključak za Vijeće ministara BiH čiji je cilj da se što prije paralelno sa izradom budžeta dostavi sistemsko zakonsko rješenje koje će trajno onemogućiti povećanje plaća za zvaničnike. 

Nekoliko zastupnika je tokom diskusije napomenulo da, gledajući praksu, teško da će Vijeće ministara BiH ispoštovati zaključak. 

Milan Dunović, zastupnik DF-a, rekao je da se namjerno dezavuiše javnost.

- Vrlo dobro znamo da ako se usvoji novi budžet s koeficijentom kojim se barata i po postojećem tabelarnom pregledu da će doći do povećanja plaća i da nakon prve isplaćene plaće po ovom budžetu nema više smanjenja dok traje mandat. Govori se o sistemskim rješenjima koja nikad nisu usvojena, a zanemaruje se da je neophodno ad hoc rješenje. Ovo je jedini momenat u kojem možemo onemogućiti povećanje plaća za cirka 1.000 KM - istakao je Dunović.

Rejhana Dervišević, zastupnica SDP-a i članica Komisije za finansije i budžet, svoj glas protiv je pravdala na način da je jedino održivo rješenje to da budu odvojena primanja zaposlenih u institucijama BiH i zvaničnika pa je najavila upućivanje u proceduru potpuno novog zakona o primanjima izabranih i imenovanih zvaničnika u institucijama BiH.

Saša Magazinović, predsjedavajući Kluba zastupnika SDP-a, rekao je da je Špago predložio zakon u dobroj namjeri.

- Stav Kluba SDP-a je da, ako se dogovorimo da je ovo privremeno rješenje, ima naše ruke. Samo u tom slučaju. Povucite ga iz redovne i predložite ga u hitnoj proceduri, da ne gubimo vrijeme - rekao je Magazinović.

VEZANI TEKST - Špago: U proceduru idu izmjene zakona kojim se ograničava rast plaća funkcionera

Jasmin Emrić, zastupnik NES-a, kazao je da podržava novi zakon o kojem je govorila Dervišević, ali da rješenje trebaju danas jer u protivnom neće spriječiti povećanje plaća zvaničnika ni ove ni iduće godine.

- Ja glasam za sistemsko rješenje, ali o njemu pričamo već deset godina. Ovo što je predložio Špago je bio način. Evo kao postoji politička volja. Ali da postoji, ne bi to oborili na Komisiji - dodao je Emrić.

Predrag Kožul, zastupnik HDZ-a i član Komisije za finasnije koji je jučer također bio protiv predloženih izmjena Zakona o plaćama, stava je da je zakon preuranjen i da "neke stvari prejudicira" jer još nemaju budžet i ne znaju kakav će biti.

O negativnom mišljenju Komisije za finansije i budžet zastupnici bi trebali glasati nakon rasprave o drugim tačkama dnevnog reda. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.