open-navfaktor-logo
search
Prijedlog Ademovića
Raspravljalo Gradsko vijeće: Vidikovac Trebević dobit će novu namjenu?
Na sjednici Gradskog vijeća Sarajevo diskutovalo se o novoj namjeni Vidikovca na Trebeviću te je usvojena odluka o pristupanju projektu.
26.06.2023. u 12:47
get url
text

Predlagač akta je predsjedavajući Gradskog vijeća Jasmin Ademović.

- Jedan od najveći izazova s kojima smo se sreli na početku mandata bio je i kako završtiti započeti objekat Vidikovac na Trebeviću i dati mu primjerenu funkciju. Velika suma novca Grada Sarajeva uložena je u izgradnju ugostiteljskog objekta. Procijenjeno je da s njegovim davanjem u zakup, što je bio plan prošle administracije, ne bi osigurao povrat sredstava Gradu Sarajevu u prihvatljivom roku. Također, jasno je da takva namjena ne donosi nikakvu dodatnu vrijednost za Grad Sarajevo i građane, a može značajno negativno utjecati na okoliš - kazao je Ademović.

Kako dodaje, tragajući za odgovarajućim rješenjem, u proteklih godinu dana razgovarali su sa predstavnicima domaćih i međunarodnih partnera s ciljem kreiranja potpuno novog koncepta objekta Vidikova na Trebeviću.

-  Ideja za projekat Tech4Green je rezultat saradnje Grada Sarajeva, Verlab instituta s predstavnicima Kantona Sarajevo, Univerziteta u Sarajevu te Delegacije EU-a u BiH koji su prepoznali značaj i potencijal osnivanja jedne ovakve naučno-istraživačke strukture - pojašnjava Ademović te pojašnjava:

- Tech4Green je zamišljen kao mjesto za prikupljanje i obradu podataka zza razvijanje indikatora za praćenje razvoja Grada Sarajeva. Rezultati rada ovakve naučno-istraživačke infrastrukture bi predstavljali osnovu za strateško i sektorsko planiranje Grada Sarajeva, formulaciju projekata te monitoring i usmjeravanje njihove implementacije – kazao je.

Okvirne procjene su, rekao je Ademović, da će u prvih nekoliko godina svog djelovanja osigurati ulaganja od najmanje 30 miliona KM samo u opremu i modernizaciju, bez prihoda koji će se ostvarivati djelovanjem ovog naučno-istraživačkog centra.

Ovom prijedlogu punu podršku dala je gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić.

- Smatram da je ovo najbolji mogući način kako možemo iskoristiti ovu investiciju, kako može služiti za nauku, unapređenje i davanje prilika mladim ljudima da se usavršavaju u oblasti koja je toliko značajna i za Sarajevo i za BiH. Ovo je zaista jedan prijedlog kako i na koji način možemo situaciju koja nije bila tako lijepa i vodila ka nečemu što je totalno pogrešno, izvući najbolje iz nje – kazala je Karić.

Ademović je pojasnio kako bi Grad Sarajevo bio vlasnik i korisnik tog objekta, odnosno on ne bi bio iznajmljen nikom.

- Definitivno gore će ostati ovaj dio ugostiteljskog objekta. Namjena bi se promijenila u smislu da bude i naučno-istraživačka oblast, ali bi se zadržala i ova ugostiteljska - kazao je Ademović.

Gradsko vijeće je usvojilo Odluku o pristupanju ovom projektu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.