open-navfaktor-logo
search
Snabdijevanje ogrjevom
Rastu cijene peleta: U aprilu bilo sniženje, u maju poskupljenje
Tržište svim vrstama ogrjeva u Federaciji Bosne i Hercegovine, peleta, briketa, drveta i uglja dobro je snabdjeveno i na isporuku se čeka nekoliko dana dana. Međutim, kako se približavamo zimi, cijene svih vrsta ogrjeva će stalno rasti i već se počelo to događati.
14.05.2023. u 20:04
get url
text

- Najpopularniji energent, pelet, u aprilu je imao akcijsku cijenu od 490 maraka po toni sa prijevozom do kućne adrese kupca i te su količine bile ograničene. Brzo smo rasprodali raspoložive količine po toj cijeni, ali smo uspjeli građanima osigurati značajan popust u odnosu na raniju cijenu od 560 maraka - kaže za Faktor Muhamed Helać, iz firme Drvosječa koja se bavi prodajom ogrjeva svih vrsta.

U odnosu na april kada je cijena jedne tone peleta iznosila 490 maraka, već u ovom mjesecu maju cijena jedne tone peleta skočila je na 520 maraka, za koliko prodaje Drvosječa. Tona peleta koja se može kupiti direktno kod proizvođača peleta košta 550 maraka sa uračunatim PDV-om i bez prijevoza.

Kažu da će cijene rasti i to pravdaju problemima za nabavku drveta jer ne mogu osigurati potrebne količine, morali su povećati plaće svojim radnicima, a cijene sirovina stalno rastu. Sve će to morati platiti građani koji moraju osigurati ogrjev za predstojeću grijnu sezonu, pa su trenutne cijene u Drvosječi sljedeće:

Iscijepano drvo zadržava cijenu na 132 marke po kubiku, briket je 450 maraka po toni. Cijene kamenog / mrkog uglja, kažu u Drvosječi, ubrzo će rasti, a trenutna cijena po toni iznosi 285 maraka sa prijevozom do kupca u gradovima gdje se nalaze podružnice Drvosječe.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.