open-navfaktor-logo
search
Istaknuti omladinci
Rasulo u HDZ-u: Čak 14 članova kantonalnog odbora ZDK napustilo stranku
Čak 14 članova Kantonalnog odbora HDZ-a u Zeničko-dobojskom kantonu podnijelo je neopozive ostavke na funkcije u stranci i napustilo stranku. Među njima su istaknuti članovi HDZ-ove mladeži.
25.09.2023. u 21:30
get url
text

Ostavku na dužnosti i članstvo podnijeli su:

- Robert Bošnjak, član glavnog odbora HDZ-a BiH, dopredsjednik Mladeži HDZ-a BiH, član Kantonalnog odbora HDZ-a BiH ZDK, član Općinskog odbora HDZ-a BiH Žepče, član predsjedništva Kantonalnog odbora Mladeži HDZ-a BiH ZDK (Žepče),

‐ Ante Kelavić, Međunarodni sekretar Mladeži HDZ-a BiH, predsjednik Mladeži Općinskog odbora HDZ-a BiH Maglaj, član predsjedništva Kantonalnog odbora Mladeži HDZ-a BiH ZDK (Maglaj),

‐ Ivan Lovrić, član Predsjedništva Mladeži HDZ-a BiH i član predsjedništva Kantonalnog odbora Mladeži HDZ-a BiH ZDK (Žepče),

‐ Antonio Šimunović, predsjednik Kantonalnog odbora Mladeži HDZ-a BiH i član Kantonalnog odbora HDZ-a BiH ZDK (Žepče.

Kako su saopćili, ostavke je podnijelo ukupno 14 članova Kantonalnog odbora, među kojima su i predsjednici Općinskih odbora Mladeži Zavidovića, Vareša i Maglaja.

- Razlozi ovakve odluke su mnogobrojni i gomilaju se već godinama. Prava istina je da je stanje u stranci na našim prostorima nezapamćeno loše. Ono što nas je između ostalog definitivno najviše ponukalo na ovakav radikalan potez su posljednji unutarstranački izbori HDZ-a BiH koje smatramo apsolutno neregularnim, štaviše, izrežirani su i ne oslikavaju stvarnu podršku članova na terenu. Jedan od primjera je Općinski odbor HDZ-a BiH Maglaj, gdje izbori uopće nisu održani - naveli su.

Dodaju da ono što treba naglasiti je i "nerazumijevanje, nepoštivanje, a u konačnici i isključivost od vječitog načelnika Općine Žepče i člana predsjedništva HDZ-a BiH Mate Zovke, ali i bivšeg predsjednika Općinskog odbora HDZ-a BiH Žepče Josipa Martića koji traju već godinama".

- Naime, manipulativno ponašanje gore navedenog dvojca udruženo sa namještaljkama i ucjenama u posljednjih nekoliko godina sistemski onemogućuju saradnju Općinskog odbora Mladeži HDZ-a BiH Žepče sa Kantonalnim odborom Mladeži HDZ-a BiH Zeničko-dobojskog kantona, te nas u potpunosti pokušavaju politički eliminirati.

Bitno je istaknuti da mi gore potpisani iako smo svi visokoobrazovani, politički ostvareni i prepoznati na državnom nivou, a i šire, nemamo priliku sudjelovati u lokalnoj politici, tj. onemogućeni smo odlukama pojedinaca - navode.

Dalje ističu kako se za ovu, kako navode, nimalo laganu odluku, nisu odlučili preko noći.

- Ona je rezultat višegodišnjeg nedjelovanja vrha stranke na naše molbe i ukazivanja na postojeće probleme s ciljem pronalaska zajedničkog rješenja.

Ovom prilikom želimo najiskrenije zahvaliti Predsjedništvu Mladeži HDZ-a BiH na čelu sa predsjednikom Matom Lončarom na izuzetno korektnoj i sveprisutnoj saradnji svih ovih godina.

Nažalost, prisiljeni smo svoje znanje, vizije te političke ideje realizirati na neki drugi način. Ne možemo biti dio politike u općini i kantonu u kojoj nam se de facto ne dopušta političko djelovanje, samo zato što slijepo ne slijedimo politiku podjela i frakcija, koja je na kraju krajeva pogubna za HDZBiH te jedinstvo Hrvata na ovom prostoru.

Slijedom toga, donijeli smo ovakvu odluku te se nadamo da će nas u njoj razumjeti i podržati Hrvati unutar općine Žepče i Zeničko-dobojskog kantona, jer nikad interesi pojedinca ne mogu biti ispred interesa hrvatskog naroda na teritoriji kojeg su naši roditelji velikom žrtvom odbranili - zaključuje se u saopćenju bivših članova HDZ-a BiH, objavljenoj na Facebook stranici Kantonalnog odbora mladeži HDZ-a BiH Zeničko-dobojskog kantona.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.