open-navfaktor-logo
search
KPZ Tunjice
Ratni zločinac Dane Lukajić pušten na slobodu
Ratni zločinac Dane Lukajić, penzionisani pukovnik Vojske RS-a kojeg je hrvatsko pravosuđe osudilo na šest godina zatvora zbog mučenja zarobljenika u logoru Manjača, pušten je na slobodu.
16.09.2022. u 20:32
get url
text

Ovu informaciju objavio je i sam na društvenim mrežama, prenose Nezavisne.

Lukajić je uhapšen 30. juna 2018. godine u Ličkom Petrovom Selu u Hrvatskoj, zbog "sumnje da je počinio zločin nad ratnim zarobljenicima na Manjači kod Banja Luke u septembru 1992. godine".

On je pravosnažno i osuđen u januaru 2020. godine.

Kako je tada saopćilo Državno odvjetništvo Republike Hrvatske, proglašen je krivim da je počinio ratni zločin od sredine juna do sredine septembra 1992. tokom oružanog sukoba na području Bosne i Hercegovine u logoru ratnih zarobljenika Manjača pored Banja Luke kao kapetan I. klase vojske Republike Srpske (VRS) i vođa operativnog tima organa sigurnosti zaduženog za prikupljanje obavještajnih podataka od ratnih zarobljenika.

- Lukajić je prilikom ispitivanja dvojice zarobljenih pripadnika HVO-a, kao i trojice zarobljenih pripadnika HOS-a, u više navrata unaprijed zapovjedio podređenim pripadnicima VRS da tokom ispitivanja ili nakon njega tuku i ozljeđuju navedene zarobljenike. Uz to, Lukajić je proglašen krivim i da je lično tjelesno zlostavljao i tukao jednog od navedenih pripadnika HOS-a - između ostalog je tada navelo Državno odvjetništvo Republike Hrvatske.

On je iz zatvora u Hrvatskoj početkom prošle godine prebačen na izdržavanje preostalog dijela kazne u KPZ Tunjice u Banjoj Luci.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.