open-navfaktor-logo
search
Dragoja Zmijanjac
Ratni zločinac iz Prijedora pijan prijetio smrću zatvorskim čuvarima: Već sam osuđen zbog ubistva
Tužilac Tužilaštva Bosne i Hercegovine podigao je optužnicu protiv Dragoje Zmijanjca zvanog Zmicko, rođenog 1951. godine u općini Prijedor, državljanina BiH, koji se nalazi na izdržavanju kazne zatvora.
07.10.2022. u 13:06
get url
text

- Optuženi se tereti da je, kao osuđeno lice na izdržavanju kazne zatvora za ratne zločine ubistva počinjene na području Prijedora, u Zavodu za izvršenje krivičnih / kaznenih sankcija, pritvora i drugih mjera u BiH u Istočnoj Ilidži, u dva navrata upućivao prijetnje zavodskom službeniku prilikom obavljanja službene radnje. Optuženi je nakon povratka sa vanzavodskih pogodnosti, prilikom kontrole i pregleda na ulasku u objekat, u teško alkoholisanom stanju, zaposlenicima zavoda prijetio smrću, ističući da već izdržava kaznu zbog ubistva, da bi te prijetnje i njihovu ozbiljnost ponovio i naknadno tokom ispitivanja.

Optuženi se tereti da je ozbiljno prijetio da će napasti na službeno lice u institucijama BiH, čime je počinio produženo krivično djelo napad na službeno lice u vršenju poslova sigurnosti, otkrivanju ili lišenju slobode počinioca krivičnih djela. Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH - saopćeno je iz Tužilaštva BiH. 

Sud BiH osudio je Dragoju Zmijanjca na šest godina zatvora za zločin protiv civila na području Prijedora.

On je proglašen krivim da je u julu 1992. ubio civila bošnjačke nacionalnosti Halila Dedića. U postupku nije utvrđeno da je Zmijanjac bio pripadnik neke vojne ili policijske formacije. Zmijanjac je optužen za zločin protiv čovječnosti, ali ga je Vijeće proglasilo krivim za zločin protiv civilnog stanovništva jer je zaključilo da Tužilaštvo nije dokazalo da su njegove radnje povezane sa širokim i sistematičnim napadom.

- On je obučen u maskirnu vojnu uniformu i naoružan automatskom puškom, u julu 1992. godine, došao u kuću jednog civila bošnjačke nacionalnosti, koji je nakon toga izveden iz kuće, a optuženi ga je sve vrijeme pratio sa uperenom puškom. Nakon čega je optuženi lično pucao iz vatrenog oružja, nakon čega je ostao ležati mrtav na ulici – saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Nedugo nakon toka, Zmijanjac je uputio prijetnje članovima porodice ubijenog, koji su poslije bili dio zatvorenika u koncetracionim logorima u Prijedoru, preživjeli su teške torture i zlostavljanja, nakon čega su protjerani sa područja Prijedora.

Zmijanjac se nalazi i na Interpolovoj crvenoj potjernici. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.