open-navfaktor-logo
search
Saopćio MMKS
Ratni zločinac Valentin Ćorić na prijevremenoj slobodi odslužio zatvorsku kaznu
Nekadašnji načelnik Uprave Vojne policije Hrvatskog vijeća odbrane (HVO) i ministar unutrašnjih poslova takozvane Herceg-Bosne, ratni zločinac Valentin Ćorić okončao je odsluženje kazne od 16 godina zatvora na prijevremenoj uvjetnoj slobodi, saopćeno je iz Međunarodnog mehanizma za krivične sudove (MMKS). 
12.02.2024. u 11:47
get url
text

Iz Mehanizma su naveli da je Ćorić služenje kazne pod nadzorom Mehanizma okončao 22. januara. Njemu je u januaru 2019. godine odobreno uvjetno prijevremeno puštanje na slobodu na osnovu Odluke tadašnjeg predsjednika Mehanizma Theodora Merona, nakon što je odslužio dvije trećine kazne.

U novembru 2017, Ćorić i još peterica bivših zvaničnika takozvane Herceg-Bosne osuđeni su na ukupno 111 godina zatvora za zločine počinjene u Bosni i Hercegovini.

Jadranko Prlić, bivši predsjednik Vlade tzv. Herceg-Bosne, osuđen je na 25 godina zatvora, dok su po 20 godina dobili Bruno Stojić, nekadašnji ministar odbrane tzv. Herceg-Bosne, te bivši načelnici Glavnog štaba HVO-a Slobodan Praljak i Milivoj Petković. Ćorić je osuđen na 16 godina, a predsjednik Komisije za razmjenu zarobljenika Berislav Pušić na deset godina zatvora.

Ćorić je osuđen za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti uključujući ubistvo, progon, deportaciju, silovanje, zatvaranje, protivpravni rad i nečovječno postupanje.

VEZANI TEKST - Ratni zločinac Ćorić u Zagrebu promovirao knjigu: Došli mu brat po zločinu Dario Kordić i Goran Milić

Uzimajući u obzir da Ćorić više nije u nadležnosti Mehanizma, kako navode, na spisku osoba koje su osudili Međunarodni krivični sud za Ruandu, Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju ili Mehanizam i koje još uvijek izdržavaju kazne, sada se nalazi 49 imena.

U zatvorima u 12 država, kako se dodaje, nalaze se 42 osobe, dok su četiri privremeno u Pritvorskoj jedinici Ujedinjenih nacija, gdje čekaju na transfer u države sprovođenja kazni, a tri osobe su uslovno prijevremeno puštene na slobodu, piše Detektor.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.