open-navfaktor-logo
search
Moždani udari
Ratnog zločinca Ratka Mladića će u Hagu pregledati doktori iz Banje Luke, ne može ni ustati iz kreveta
Tim ljekara Univerzitetskog kliničkog centra Banja Luka će otputovati u Hag kako bi pregledali nedavno operisanog Ratka Mladića, nekadašnjeg komandanta Glavnog štaba Vojske Republike Srpske (VRS) osuđenog na doživotnu kaznu zatvora za genocid i druge zločine u Bosni i Hercegovini.
12.02.2024. u 15:26
get url
text

Direktor UKC-a RS-a u Banjoj Luci Vlado Đajić je za Detektor rekao kako su čuli da je Mladić imao blaže moždane udare, te naveo kako tim ljekara iz te ustanove – sastavljen od forenzičara, neurologa i kardiologa – ide kako bi utvrdili njegovo objektivno zdravstveno stanje, da li su urađeni svi nalazi i da li prima adekvatnu terapiju.

- Mi imamo iskustvo. Bili smo već u Haškom tribunalu i pregledali smo Stojana Župljanina i Miću Stanišića, koji se nakon naših pregleda i terapije koju smo preporučili osjećaju bolje. Naš cilj je da vidimo li ima kakvih propusta i da li možemo doprinijeti unapređenju njegovog zdravstvenog stanja. Istovremeno da vidimo objektivno stanje Mladića u kojem se on sada nalazi i da li eventualno postoje neke pretpostavke da se liječi na nekom drugom mjestu - kazao je Đajić te dodao kako će nakon toga informisati javnost.

Advokat Miodrag Stojanović za Detektor je rekao kako je prije četiri sedmice boravio u posjeti Mladiću.

- On mi je tada rekao da treba da dođu doktori, jer mu je ugrađen pejsmejker, oko koga su imali velikih problema - kazao je Stojanović.

Iz Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove (MMKS) su rekli da nisu u mogućnosti dati komentar na pitanja koja se odnose na zdravstveno stanje osuđenih osoba pod nadležnošću Mehanizma, jer su te informacije povjerljive.

Darko Mladić, sin Ratka Mladića, za Radioteleviziju Republike Srpske (RTRS) nedavno je kazao da njegov otac ne može ni da ustane iz kreveta nakon ugradnje pejsmejkera.

- Problem je što je /pejsmejker/ takvog tipa da bi mogao da bude rizičan za njega, da izazove smrt. To je stav naših ljekara, dok su nizozemski insistirali na tom pejsmejkeru - rekao je Mladić za RTRS te dodao da odbrana Ratka Mladića još nije dobila iz Haga dokumentaciju šta mu je rađeno.

Ratko Mladić, bivši komandant VRS-a, u junu 2021. godine je pred Međunarodnim mehanizmom za krivične sudove osuđen na doživotnu kaznu zatvora za genocid u Srebrenici, progone Bošnjaka i Hrvata, terorisanje građana Sarajeva i uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce.

Mićo Stanišić i Stojan Župljanin osuđeni su na po 22 godine zatvora zbog zločina počinjenih u BiH. Obojica su proglašeni krivim za progon, ubistva i mučenje, a Župljanin i za istrebljenje. Stanišić je tokom rata u BiH bio ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske, a Župljanin načelnik regionalnog centra policije u Banjoj Luci.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.