open-navfaktor-logo
search
Stranka na raskrsnici
Različite ideologije: Naša stranka iz "braka" s NSP-om izašla uzdrmana, šta je čeka u "zagrljaju" NiP-a
Ako odete na zvaničnu stranicu Naše stranke (NS), nećete ništa saznati o (ne)očekivanoj ostavci predsjednika Predraga Kojovića.
28.06.2021. u 12:07
get url
text

VEZANI TEKST - Kojovićeva ostavka: Od spekulacija da će odseliti u SAD do priče da je izgubio povjerenje u NS

Istina, na Facebook stranici NS ima obraćanje odlazećeg Kojovića, komentar na ostavku jednog od tri potpredsjednika Mirsada Čamdžića, ali ne i vijest (?!) da je također potpredsjednica stranke Irma Baralija prvo podnijela pa povukla svoju ostavku. Šta se to dešava u NS, pa se ne zna koje poteze povlači potpredsjednica?

Odranije je poznato da su lični odnosi u vrhu NS nerijetko zategnuti. Kojovićeva izjava da je ostavku podnio iz "ličnih razloga" je nepotpuna i pravo je pitanje šta se krije iza tog šturog obrazloženja. Možda situacija bude barem nešto jasnija i transparentnija nakon današnjeg zasjedanja Predsjedništva koje će biti održano u poslijepodnevnim satima.

A početak Naše stranke je, kao i svaki drugi, mnogo obećavao. Stranka je imala više društveni, a manje polički kapital jednog od osnivača, oskarovca Danisa Tanovića. Relativno brzo našli su svoje glasače na lijevom spektru, promovišući se kao socijal-liberalna stranka. Debi na izborima 2008. godine donio im je načelničku poziciju u Bosanskom Petrovcu, značajan broj vijećničkih mandata osvojen je u niz gradova, naročito u Sarajevu gdje im je bila i ostala najjača baza.

VEZANI TEKST - Ministri iz SDP-a i NS nisu za to da Konaković gradi po Sarajevu, ali ne znaju zbog čega

Dvije godine kasnije su podbacili, politički analitičari smatraju da ih je u dobroj mjeri koštao kratkotrajni "brak" sa Novom socijalističkom partijom, strankom koja je ubrzo (2014) nestala sa javne scene. Zbog neuspjeha odstupio je tadašnji lider Bojan Bajić. Naslijedio ga je Dennis Gratz, promovisan je novi smjer NS nazvan "Treći put".

Stranka se stabilizovala, razočaranost redovnih glasača SDP-a pridonijela je značajnom uspjehu Naše stranke na izborima 2014. godine, dobili su zastupnike u Kantonu Sarajevo, da bi Gratz odstupio 2015. godine.

Naslijedio ga je Kojović i stranka je tokom njegovog mandata ušla državni i federalni parlament, a u KS su bili prvo dio "Šestorke", pa sada aktuelne "Trojke". No, na Lokalnim izborima 2020. godine nisu postigli rezultat kakav su očekivali, evidentno su podbacili što su nekada znali tiho priznati čelnici, a sve su pokušavali pokriti osvajanjem sarajevskog Centra.

U oba koaliranja NS je pogazila, htjeli to priznati ili ne, jedan od osnovnih principa, a on je ne ulaziti u saveze sa nacionalnim strankama. U KS izabrali su za partnera Narod i pravdu, stranku izrazito desnog političkog spektra, a to nije prijalo kako dijelu vođstva stranke, tako i članstvu i simpatizerima.

VEZANI TEKST - Kojović: Ne znam šta je toliko uvrijedilo Bogićevića; Konakovićeva izjava nepametna

U "suživotu" dvije potpuno suprotne političke opcije i ideologije, NS sve više liči na privjesak NiP-a, a sve manje na ravnopravnog koalicionog partner. Tako NS ima sve manji kapacitet u Skupštini KS, sa pet nakon izbora 2018. godine spali su na svega tri zastupnika. Krajem aprila ostavku u Vladi KS podnijela je Lejla Brčić, ministrica pravde i uprave, a svoj neočekivani potez obrazložila je, baš kao dva mjeseca kasnije i Kojović, "ličnim razlozima".  

Javnost, a naročiti članovi i glasači NS imaju pravo očekivati transparentniji odnos vođstva stranke prema njima, naročito nakon što se međuvremenu ušlo u avanture poput nekih spornih imenovanja. Iz NS su pravdali da je "sve bilo po zakonu", a iz iskustva se zna kakva se moralna prljavština nalazi iza te floskule.

Naša stranka je iz sada već davnog koaliranja sa NSP-om izašla sa nekoliko jakih udaraca, da li će joj zagrljaj s NiP-om biti fatalan?

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.