open-navfaktor-logo
search
Interresorna grupa
Različiti izgovori za propalu sjednicu: Važnije otvaranje Mostarskog sajma od integriteta izbora
Različiti su izgovori članova Interresorne radne grupe za izmjenu izbornog zakonodavstva Bosne i Hercegovine za nedolazak na sjednicu na kojoj se trebalo razgovarati o prijedlogu izmjena Izbornog zakona BiH posvećenog integritetu izbora.
06.04.2022. u 12:49
get url
text

Neki su opravdani, neke smatraju i "stupidnim".

Kvoruma nije bilo jer se nisu pojavili članovi koji dolaze iz stranaka iz RS-a te iz HDZ-a BiH. Opravdanja se nalaze u stavu da sjednica nije sazvana u skladu s Poslovnikom o radu ove grupe, te u tome da je isti dan bilo otvaranje Mostarskog sajma, kojem je, između ostalih, prisustvovao vrh HDZ-a, ali i SNSD-a.

VEZANI TEKST - Čolo: Pozivam zastupnike koji to žele da potpišu Prijedlog izmjena i dopuna Izbornog zakona BiH

Na sjednici Interresorne radne grupe se nisu pojavili dopredsjedavajuća Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Borjana Krišto (HDZBiH), predsjednica Kluba zastupnika SNSD-a Snježana Novaković - Bursać, zastupnik PDP-a Branislav Borenović, zastupnik SNSD-a Nenad Stevandić, delegat Doma naroda Bariša Čolak (HDZBiH), delegat Sredoje Nović (SNSD), ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac (SNSD), te zamjenik minstrice vanjskih poslova BiH Josip Brkić (HDZBiH) i predsjednik Kluba zastupnika DF-a Dženan Đonlagić.

Snježana Novaković-Bursać kazala je da nisu došli jer, smatra, sjednica nije sazvana u skladu s poslovnikom.

- Znalo se i da su kolege iz HDZ-a imale otvaranje sajma u Mostaru. Nije konsultovan Sredoje Nović, koji je zamjenik predsjedavajuće Interresorne radne grupe, i očito ni kolege iz HDZ-a. Drugo, metodologija rada je takva da je postalo nejasno o čemu treba da se razgovara. Taj tekst izmjena zakona o kojem se govorilo trebalo je neko da nam kaže čiji je to prijedlog. Treće, od početka imamo isti stav. Dok ne vidimo jasan politički dogovor o krupnim pitanjima, nema smisla razgovarati o nečem sitnijem. Dok ne bude dogovora među partnerima u FBiH nema ni izmjena Izbornog zakona BiH. Četvrto, priča se o integritetu izbora, a najbitniji element je izostavljen, glasanje iz inostranstva, to je najkontaminiraniji segment izbornog procesa – pojasnila je Novaković-Bursać nedolazak na sjednicu članova iz SNSD-a.

No Alma Čolo, predsjedavajuća Interresorne radne grupe i zastupnica SDA, istakala je ranije da je nazvala Čolaka, a zvala je i Novića, obojicu dopredsjedavajućih radne grupe. Kazala je i da je članovima radne grupe dostavila takozvani paket integriteta, uz dopis šefa Delegacije EU-a u BiH, ambasadora SAD-a i šefice Misije OSCE-a u BiH.

Kada je u pitanju nedolazak na sjednicu, Branislav Borenović (PDP) nam je odgovorio da je dobio informaciju da neće biti kvoruma jer neće doći iz HDZ-a i SNSD-a pa je "besmisleno trošiti vrijeme i gorivo na sjednicu koja se neće održati".

- Tako je koncipiran Poslovnik o radu grupe. Ona ima 14 članova, deset je iz vladajuće koalicije. Dovoljno je da se jedan zastupnik ili ministar iz vladajuće strukture ne pojavi na sjednici, pa da ona ne bude održana – dodao je Borenović.

On je prokomentirao i da je, aludirajući na HDZ i SNSD, nekorektno tražiti izgovore.

- Treba da kažu da neće fer i poštene izbore, integritet izbora, umjesto nekih stupidnih izgovora – rekao je Borenović.

VEZANI TEKST - Na Bošnjake ne računaju: Lažna Dodikova briga za Srbe u HNK, a Čovićeva za Hrvate u RS-u

Josip Brkić (HDZBiH), zamjenik ministrice vanjskih poslova BiH, rekao je da je na službenom putu u Briselu i Minhenu od početka sedmice, dok je Dženan Đonlagić iz DF-a istakao da je ranije najavio izostanak sa sjednice jer se termin održavanja podudario s odlaskom u Teslić "na komemoraciju i sahranu doajenu bosanskog novinarstva i mom prijatelju Konstantinu Koletu Jovanoviću".

- Također, imao sam prilično pouzdanu informaciju da će članovi koji dolaze iz SNSD-a i HDZ-a bojkotovati sjednicu, a bez njih nema kvoruma. Za ovo pitajte one koji su dali svoj glas da se usvoji ovakav Poslovnik o radu Interresorne radne grupe – dodao je Đonlagić.

Čolak i Nović nisu nam ni ovaj put odgovorili na pitanja. 

Između ostalih, Čolak, Krišto i Košarac su bili na otvaranju Mastarskog sajma.

Ovo nije bio prvi put da nema kvoruma za rad Interresorne radne grupe, te je na kraju dovedena u pitanje svrha postojanja ove radne grupe posebno imajući u vidu da se bliži termin kada će Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine raspisati Opće izbore 2022.

Na sjednicu Interresorne radne grupe u utorak stigli su samo predsjedavajuća Interresorne radne grupe i zastupnica SDA Alma Čolo, zastupnik SDP-a BiH Saša Magazinović, zastupnik Naše stranke Damir Arnaut, delegat iz SBB-a Munib Jusufović i Dževad Mahmutović (SDA), zamjenik ministra za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.