open-navfaktor-logo
search
Niko nije siguran
Razmirice, napuštanja, najave izbacivanja: Zakompliciralo se formiranje vlasti Livanjskog kantona
Više ništa nije sigurno u Livanjskom kantonu, kazao je Jozo Ćosić (HDZ-a 1990), predsjedavajući Skupštine Livanjskog kantona, odgovarajući na pitanje dokle je i ko će konačno formirati vlast skoro godinu dana od Općih izbora u BiH.
18.09.2023. u 20:08
get url
text
Skupština Livanjskog kantona
Skupština Livanjskog kantona

Ranije je bilo najavljeno da vlast u Livanjskom kantonu trebaju činiti HDZ 1990, HDZ, HNP, SDA, SDP, i da se treba još vidjeti koje će tu biti stranke koje su predstavnici srpskog naroda. 

Međutim, dogovori su se zakomplicirali zbog pozicija, napuštanja stranaka, pa i najave izbacivanja iz stranaka. 

- Nije više u pitanju ni čekanje šta će se desiti s formiranjem Vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona, već su u pitanju unutrašnji dogovori. Svojim partnerima, HNP-u, dali smo rok ili ćemo, ako ne bude dogovora, sa svima krenuti u razgovore. Sjednica Skupštine je 26. septembra, tada bi se više trebalo znati - dodao je Ćosić. 

Precizirao je da su problemi u odnosima između HDZ-a 1990 i HNP-a nastali oko ključnih pozicija. 

Ćosić je rekao i da ostale stranke čekaju njihov dogovor. 

U Skupštini Livanjskog kantona ima 25 zastupnika, a njih 17 je potrebno za većinu. Pet zastupnika ima HNP. I HDZ je imao pet, ali je ovu stranku nedavno napustila zastupnica Marija Bagarić. Četiri zastupnika ima HDZ 1990, dva ima Hrvatska nezavisna lista, a HRS ima jednog. Po dva zastupnika imaju SDP i SDA, kao i SNSD, dok po jednog zastupnika imaju dvije stranke koje su "kontra" SNSD-a, i to su Srpska sloga i Srpsko jedinstvo.

S ovakvom situacijom teško je napraviti računicu, a da se ne uključi veći broj stranaka. 

VEZANI TEKST - Zastupnica u Skupštini Livanjskog kantona napustila HDZ BiH: U stranci su prevladali lični interesi i idolopoklonstvo

Iz Kantonalnog odbora SDP-a kažu da se vlast može formirati sutra, a može i za godinu dana. 

Stvar se dodatno komplicira i unutar drugih stranaka, ne samo na relaciji HDZ 1990-HNP. 

Postoje neformalne informacije da se jedini zastupnik HRS-a "odmetnuo" i da će možda djelovati kao "nezavisni". Tu su i određene priče da se SDP podijelio i da će biti "izbacivanja" jer su se i njihovi zastupnici "malo odmetnuli".

Pri tome, još se ne zna kako će se ponašati i kome prikloniti Bagarić nakon što je napustila HDZ. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.