open-navfaktor-logo
search
Banjalučki sud
"Razmislite o troškovima": Odbrana traži da se odustane od optužbi protiv Aleksandra Džombića
Odbrana bivšeg prmijera RS-a Aleksandra Džombića pozvala je danas Tužilaštvo RS-a da odustane od optužnice kojom ga terete za zloupotrebe službenog položaja, a zbog malverzacija u vezi s dodjelom kredita od 19,4 miliona KM zvorničkom preduzeću Energolinija 2012. godine.
22.12.2022. u 12:06
get url
text

Na današnjem nastavku suđenja u Okružnom sudu Banja Luka, Džombićeva odbrana je istakla da je Vrhovni sud RS-a ukinuo presude kojim je preduzeće Alumina, garant na spornom kreditu, oslobođena obaveze da vrati kredit.

Džombićev branilac, advokat Zoran Bubić, naveo je kako je ovakva presuda Vrhovnog suda RS-a "posljednji ekser u mrtvački kovčeg optužnice".

- Pozivam tužilaštvo da razmisle o troškovima i odustanu od optužnice – dodao je.

Bubić je sudskom vijeću predao rješenje Vrhovnog suda RS-a kojim su ukinute presude Okružnog privrednog suda u Bijeljini i Višeg privrednog suda RS-a o proglašenju ništavnosti ugovora o kreditu i garanciji sa Aluminom, a slučaj vraćen na novo odlučivanje.

Advokat Bubić je najavio i da bi do početka februara naredne godine, trebalo da bude završeno ekonomsko-finansijsko vještačenje u ovom slučaju.

Džombić je optužen da je 2012. godine, svjestan svog utjecaja, kršeći odredbe zakona i zanemarujući kreditnu (ne)sposobnost Energolinije, potpisao odluku da se iz sredstava Evropske investicione banke, kroz projekat za kreditiranje malih i srednjih preduzeća, posredstvom Investiciono-razvojne banke RS (IRB) ovoj zvorničkoj firmi dodijeli sporni iznos.

Novac je samo djelimično iskorišten za tražene investicije, odnosno izgradnju kotla za prelazak sa gasa na čvrsto gorivo, a ostalo je iznijeto iz BiH.

Energolinija je kredit otplaćivala svega par mjeseci, a onda ga je na sebe preuzela Alumina, sestrinska firma iz grupacija Birač. Alumina je, kao jedan od jemaca, kredit plaćala do decembra 2014. godine.

Svjedokinja odbrane, radnica IRB RS-a Antonija Dulić, danas je pred sudom izjavila da je IRB RS-a oštećena za oko 24,1 milion maraka, a upoznata je i sa posljednjom odlukom Vrhovnog suda RS-a.

Tužilac Radenko Janković u sudnici je kritikovao predstavnike IRB-a jer se ne interesuju za ovaj slučaj i ne dolaze na suđenje Džombiću, a svjedokinja Dulić mu je odgovorila da ga prate iz medija.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.