open-navfaktor-logo
search
Koronavirus
Reagirali iz Doma zdravlja KS: Doktori i tehničari nikad nisu radili uzorkovanje
Nakon što je Osnovna sindikalna organizacija JU Dom zdravlja Kantona Sarajevo po drugi put prijavila inspekciji nepravilnosti koje se dešavaju u ovoj zdravstvenoj ustanovi, među kojima je i uzimanje briseva na drive-in punktovima koje, umjesto doktora medicine i stomatologa, vrše medicinske sestre i tehničari, reagirali su i iz JU Dom zdravlja KS.
13.08.2021. u 16:14
get url
text

Prema riječima Armana Šarkića, portparola, uzimanje briseva je bazni i primarni posao sanitarnih tehničara.

VEZANI TEKST - Avdović: Sestre i tehničari uzimaju briseve, a nisu obučeni, to moraju raditi ljekari ili stomatolozi

- U zdravstvenim sistemima većine zemalja u svijetu sanitarni tehničari pripadaju higijensko epidemiološkim službama koje su u okviru zavoda za javno zdravlje. U Federaciji BiH, oni su ili pri federalnom ili kantonalnom zavodu. Mi u JU Dom zdravlja KS, nikada po sistematizaciji nismo imali uposlene sanitarne tehničare, pa samim tim nikada nismo ni radili ovu vrstu posla – navodi Šarkić.

No, činjenica je, kako kaže, da je JU Dom zdravlja KS u prvim mjesecima pandemije, preuzeo najveći dio posla, kako srednje obrazovani, tako i visokoobrazovani kadar.

- Još dok je direktor bio prof. dr. Mehmed Kulić napravljen je dogovor da neki iz naših 15-tak timova idu na obuku u Zavod za hitnu medicinsku pomoć KS u smislu uzimanja briseva gdje su i završili taj dio obuke. Mi smo u tom periodu kontaktirali i sa zavodima za javno zdravstvo, ali smo dobijali odgovor da oni nemaju dovoljno sanitarnih tehničara i da samim tim ne mogu u potpunosti odgovoriti na izazove, nakon čega je JU Dom zdravlja KS ušla u "poslove" koje ranije nije radila. Nije tu samo riječ o uzimanju briseva, nego smo sa pojavom COVID-19, kao ustanova primarnog karaktera za 30 posto redizajnirali uslugu. Morali smo pokazati fleksibilnost i podešenost kako bi dali ogroman doprinos u borbi sa zarazom – objašnjava Šarkić.

Ističe kako u JU Dom zdravlja KS nikada ranije doktori medicine i stomatologije i tehničari nisu radili uzorkovanje.

- Kako će se ovaj posao dalje odvijati mi za sada ne znamo. U smislu pravno-formalnih odnosa odgovor trebaju dati pravne službe i Ministarstvo zdravstva KS, kao tijelo koje po vertikali vodi cijelu situaciju i eventualno zdravstvene inspekcije, pa da se taj akt formalizuje u vidu neke neke odluke. Mi bismo to prepustili vertikali koja je iznad nas da to uredi u pravno-formalnom smislu kako bismo svi zajedno mogli olakšano raditi i kako ni bi imali osjećaj iskorištenosti unutar sistema – navodi Šarkić.

Posljednje što JU Dom zdravlja KS u ovom trenutku treba je, kaže Šarkić, razjedinjenost između doktora medicine i stomatologije i srednjeg medicinskog kadra.

- S obzirom da je u najavi četvrti val zaraze, ono što nam je nužno je jedinstvo unutar ustanove. Poštujemo svaki sindikat i svaki od njih ima legitimno pravo da se bori za radnička prava i da traži zakonska uporišta. Niko nije protiv toga! Ali, je istina i to da imamo puno sindikata, što nam u konačnici može raditi neku vrstu razjedinjenosti ili turbulencija koje ne odgovaraju ni javnoj ustanovi, ni građanima KS, ali ni samim uposlenicima. Zato smo da se izvede neki zaključak i da se pravno-formalno do kraja sve definiše kako niko, uvjetno rečeno, ne bi bio zloupotrijebljen. To nam treba kako bismo što spremniji dočekali četvrti val koji na svu sreću, prema informacijama koje dobijamo sa terena, nema teške kliničke slike. On dakle nema simptomatologiju za hospitalizaciju, nego se manifestira temperaturom i grloboljom. No, tim je veći problem za primarni nivo, jer nam upravo takva simptomatologija govori da će domovi zdravlja podnijeti gro četvrtog vala. Dobra stvar je što najvjerovatnije tercijarni nivo neće biti opterećen, ali će domovi zdravlja, kao primarna zdravstvena zaštita, u mjesecima koji slijede, sigurno podnijeti najveći teret – naveo je Šarkić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.