open-navfaktor-logo
search
Ministar se predstavio
Reagirao na Vučića koji je rekao da "ne zna ni ko je on": Ja sam Aljoša Čampara, sin Avde i Rabije, patriota...
Federalni ministar unutrašnjih poslova Aljoša Čampara odgovorio je predsjedniku Republike Srbije Aleksandru Vučiću koji je na današnjoj press konferenciji za medije komentirajući poziv člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denisa Bećirovića i Čampare da se distancira od Milorada Dodika rekao da "ne zna ni ko je ovaj drugi". 
24.04.2023. u 17:52
get url
text

VEZANI TEKST - Vučić o Dodikovim prijetnjama: Napali su me što šutim, a ja i ne znam ko je Aljoša Čampara

- Gospodine Vučiću, ja sam Aljoša Čampara – ministar unutrašnjih poslova Federacije Bosne i Hercegovine. Sin Avde i Rabije. Državljanin Bosne i Hercegovine, etnički Bošnjak i građanin Evrope. Pravnik, patriota i čovjek koji vjeruje u multietnička društva. U unutrašnja pitanja Bosne i Hercegovine nemate se pravo miješati, ali ste dužni zbog mira u regionu – na čijem očuvanju, kako tvrdite, radite – nedvomisleno reagovati kada se u Vašem prisustvu zagovaraju ideje pripajanja dijela teritorije Bosne i Hercegovine državi u kojoj se nalazite na dužnosti predsjednika.

Republika Srbija obavezna je poštivati suverenitet, teritorijalni integritet i međunarodnopravni subjektivitet Bosne i Hercegovine. Vi dobro znate da je Republika Srbija potpisivanjem Dejtonskog mirovnog sporazuma obavezala se na puno poštivanje suverene jednakosti Bosne i Hercegovine i izbjegavanje bilo kakvih aktivnosti koje bi bile usmjerene protiv nezavisnosti Bosne i Hercegovine, te da je prihvatila da promovira i poštuje obaveze koje proizlaze iz Ustava Bosne i Hercegovine.

Moram li Vas uopće podsjećati, gospodine Vučiću, da je Republika Srpska prema Ustavu Bosne i Hercegovine samo jedan od dva entiteta u sastavu demokratske države Bosne i Hercegovine? Smatrate li, predsjedniče Republike Srbije, da je promoviranje i poštivanje obaveza koje proizlaze iz Ustava BiH to kada predsjednik bh. entiteta RS Milorad Dodik u Vašem prisustvu zagovara secesiju entiteta RS i pripajanje Republici Srbiji, a Vi šutite? Vi ste dužni jasno se distancirati od takvih poruka i kao predsjednik susjedne zemlje s kojom gradimo dobrosusjedske odnose, ali i kao predsjednik zemlje koja je potpisnica Dejtonskog mirovnog sporazuma, odnosno države koja ima obaveze, a ne prava u odnosu na Bosnu i Hercegovinu.

Od Vas tražim da se ponašate kao državnik, a ne da vodite hipokrizne politike kojim samo dajete vjetar u leđa destruktivnim ideologijama. Gospodine Vučiću, politike Milorada Dodika nisu štetne samo po Bosnu i Hercegovinu već i po kompletan srpski narod, a posebno po Republiku Srbiju.

Nadam ste da ste upoznati s tim da Dodikove prijetnje ne idu u pravcu pripajanja bh. entiteta RS Njemačkoj ili Velikoj Britaniji već upravo Republici Srbiji – državi u kojoj ste Vi suveren. Naš cilj je saradnja Bosne i Hercegovine i Republike Srbije, jačanje dobrosusjedskih odnosa, normalan život u kojem djeca neće napuštati ni Sarajevo, a ni Beograd zbog straha od oružanih sukoba, cestovno uvezivanje i naravno poštivanje odredbi međunarodnog javnog prava.

Nemojte gospodine Vučiću pruženu ruku saradnje i izgradnje mira ignorisati zbog destruktivnog pojedinca koji je postao prevelik teret i Bosni i Hercegovini i Bošnjacima i Srbima i međunarodnoj zajednici, a iskreno vjerujem i Vama lično. Mi hoćemo potpisivanje ugovora o granici, zajedničke investicije i povećanje obima ekonomske saradnje, ali isto tako vrlo dobro znamo šta nećemo, odnosno šta ne damo - navodi se u Čamparinoj reakciji. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.