open-navfaktor-logo
search
Suzbijanje slobode izražavanja
Reakcija 35 udruženja na novi nacrt zakona o NVO u RS-u: Metode svojstvene totalitarnim režimima
Predstavnici ukupno 35 organizacija civilnog društva u RS-u uputili su inicijativu entitetskom Ministarstvu pravde da povuče Nacrt zakona o posebnom registru i javnosti rada neprofitnih organizacija, uz ocjenu da on predstavlja diskriminaciju prema udruženjima građana koji se finansiraju od stranih donatora i pokazuje namjeru vlasti u RS-u da ograniče rad organizacijama koje ih kritikuju.
11.04.2023. u 13:59
get url
text

Smatraju da se sporni nacrt zakona kosi sa standardima ljudskih prava, Konvencijom za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda, Ustavom Bosne i Hercegovine i Ustavom Republike Srpske, ali i da je u direktnoj suprotnosti sa više važećih zakona u RS-u, kao što su Zakon o opštem upravnom postupku, Zakon o upravnim sporovima, Zakon o parničnom postupku, Zakon o udruženjima i fondacijama itd.

- Ovaj nacrt zakona predstavlja nastavak aktivnosti na suzbijanju sloboda izražavanja i udruživanja, koje su započete inicijativom za kriminalizaciju klevete i uvrede, a nastavljene kroz napade na novinare, aktiviste i NVO. Formulacije koje nudi predloženi nacrt su strane domaćoj pravnoj teoriji, neprecizne, dvosmislene ili suvišne – saopćeno je danas.

Navode primjer termina "agent stranog utjecaja" koji se pojavljuje u spomenutom nacrtu zakona.

- Zatičemo ga prvi put u pravnoj historiji Bosne i Hercegovine i sama formulacija korištena u njemu jasno predstavlja pokazatelj da tendencije ovog nacrta jesu da pežorativno predstave rad udruženja građana. Podsjećamo da je prema Zakonu o udruženjima i fondacijama RS-a, udruženje "svaki oblik dobrovoljnog povezivanja više fizičkih ili pravnih lica radi unapređenja ili ostvarivanja nekog zajedničkog ili općeg interesa ili cilja, u skladu sa Ustavom i zakonom, a čija osnovna svrha nije stjecanje dobiti". Nacrtom se zabranjuje obavljanje političkih aktivnosti koje su toliko široko postavljene da mogu onemogućiti svako djelovanje udruženja građana u pravcu poboljšanja zakonske regulative i ostvarivanja bolje zaštite građana – istaknuto je.

Dodaje se da, ograničavajući "političko djelovanje" i "političku aktivnost", te uvodeći direktnu kontrolu kroz inspekcijski nadzor, ovaj nacrt zakona "opasno zadire u ustavom zagarantovana prava i slobode i ostavlja veliku mogućnost nadležnim institucijama da proizvoljnim tumačenjem zakona, zabrane rad organizacija čije djelovanje ne ide na ruku vlastima u RS-u".

Organizacije u RS-u ocjenjuju i da je neistina da ne postoji regulativa u oblasti rada udruženja građana.

- Pravna regulativa postoji i udruženja su dužna da podnose različite izvještaje institucijama RS-a, te svako udruženje, kao pravno lice, ima obavezu da preda završni finansijski izvještaj Agenciji za posredničke, informatičke i finansijske usluge (APIF), da prilikom priliva finansijskih sredstava banci preda osnovu za priliv sredstava da bi ista mogli koristiti, te podliježe kontrolama Porezne uprave - podvučeno je.

Smatraju i da se spornim zakonskim rješenjem, etiketiraju i diskriminišu udruženja i fondacije iz RS-a čije aktivnosti i projekte finansiraju strane vlade i organizacije, dok su izuzeta udruženja i fondacije koja se finansiraju iz javnih budžeta.

Dodaju i da se same institucije u RS finansiraju kroz međunarodne projekte, iz istih izvora kao i udruženja građana, uključujući Evropsku uniju, USAID i drugi.

- Zbog toga je jasno da je svrha samog nacrta poslati poruku građanima da su udruženja građana neprijatelji države i on predstavlja samo jedan korak u nizu višegodišnjih pokušaja vlasti u RS-u da ograniče slobodu govora, okupljanja i udruživanja i uguše kritiku na sve načine, pa i metodama svojstvenim totalitarnim režimima – zaključeno je u saopštenju koju potpisuju organizacije kao što su Banjalučki centar za ljudska prava, Banjalučki socijalni centar, Centar za mlade "KVART", Centar za životnu sredinu, Fondacija "Udružene žene", Helsinški parlament građana i brojni drugi.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.