open-navfaktor-logo
search
Ko je u pravu
Reakcija advokata na tekstove o prodaji potvrda za vakcine i sindikatima u zdravstvu
Advokatica Sanela Gorčić reagirala je na dva teksta objavljena na portalu Faktor, na osnovu punomoći Strukovnog sindikata medicinskih sestara i tehničara Kantona Sarajevo, odnosno njegovog predsjednika Elvedina Vatreša.
31.12.2021. u 14:17
get url
text
Ljekar i pacijent
Ljekar i pacijent

Gorčić je reagirala na članak objavljen 16. 12. 2021. pod nazivom "Avdović: Nije isključeno da okačimo mantile o rampe, odgovornost je na vladajućoj 'Trojci' koja nas laže", po informacijama dobijenim od Jasmina Avdovića, člana pregovaračkog tima Sindikata zdravstva KS.

Također, reagirala je i na članak objavljen 29. 12. 2021. pod nazivom "U Sarajevu za 500 KM prodavane potvrde o vakcinaciji, evo šta kažu u Domu zdravlja", sa informacijama dobijenim od osobe identiteta poznatog samoj redakciji.

Reakciju advokatice Gorčić prenosimo u cijelosti:

I

Kako se u prvo spomenutom članku proziva Strukovni sindikat medicinskih sestara i tehničara Kantona Sarajevo, a u drugom dr. Elvedin Vatreš, to smo opunomoćeni od oba podnosioca demantija da redakciji ovog Portala dostavimo demant na prethodno spomenute objave koje su u svome sadržaju klevetničke, neprovjerene, neistinite i nedokazane.

VEZANI TEKST - Avdović: Nije isključeno da okačimo mantile o rampe, odgovornost je na vladajućoj "Trojci" koja nas laže

Dakle, u prvom redu, članak objavljen prema informacijama koje je redakcija dobila od gospodina Avdović Jasmina na dva mjesta iznosi klevetničke navode koje se tiču Strukovnog sindikat medicinskih sestara i tehničara Kantona Sarajevo.

Gospodin Avdović i Portal vrlo olako uzimaju za pravo iznositi tvrdnje koje nisu tačne, a Portal posebno ima obavezu da provjeri informacije i sa drugom stranom prije nego nešto objavi, a što može direktno utjecati na ugled i čast druge strane. U ovom slučaju, Portal to nije uradio.

Pa tako gdin. Avdović navodi kako "Strukovni sindikat medicinskih sestara i tehničara KS nema pravo okupljati nikoga ko nije medicinska sestra i tehničar". Gdin. Avdović, očito nedovoljno informisan, naziva pojedine odredbe Statuta lažnim iako je Statut Sindikata prošao sve formalno-pravno predviđene procedure izmjena kod nadležnog Ministarstva. Da je provjerio svoje informacije kod samog Sindikata, sigurni smo, ne bi iznio tvrdnje koje u bitnom glase: "...otišli su dotle da na društvenim mrežama, sastancima, a možda čak i ministru Vraniću, prikazuju lažni član 47. Statuta u kojem su navedeni svi. Oni se trenutno hvale da imaju 1.300 članova, možda i imaju, ali zahvaljujući lažima kojima se služe. To ima cilj o kojem se već u nekim domovima zdravlja javno govori, a to je da će predsjednik Elvedin Vatreš novi strukovni kolektivni ugovor potpisati već u januaru, po kojem će članovi tog sindikata dobiti veću plaću za 150 KM. Tako im je obećano, a znamo i ko im je obećao – primijer Edin Forto."

Prije svega, "lažni član 47. Statuta" je uredno prošao svu proceduru izmjene statuta, kako je to predviđeno Zakonom pa je tako morao proći i proceduru kod nadležnog ministarstva  pravde. Dakle, iz ovog je jasno samo to da gospodin Avdović nije provjerio kod nadležnog ministartva pravde činjenicu o pravomoćno izmijenjenom statutu Sindikata, jer da jeste ne bi se usudio neki od članova Statuta nazvati lažnim. Osim toga, vidi se i da se gdin. Avdović obraćao i Ivani Prvulović, ministrici za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice i koja se, naravno, oglasila nenadležnom (sa svojim Ministarstvom). Naravno da to Ministarstvo nije ni nadležno za odlučivanje o statutu, promjenama, dopunama statuta nekog sindikata, udruženja i sl., ali očigledno se gdin. Avdović obraćao, vjerovatno u neznanju, na pogrešnu adresu, dok ga istovremeno to nije spriječilo da se obrati ovom Portalu i iznese sve ove neistinite informacije koje će danas-sutra običnom građaninu koji nije upoznat sa procedurom i sl. povjerovati šta kaže npr. član pregovaračkog tima Sindikata zdravstva KS.

Želimo istaći dobronamjernu kritiku na račun ovakvog klevetničnog pisanja i iznošenja lažnih navoda, prema licima koji ih iznose i prenose da se suzdrže od istih kako ne bi svojim ponašanjem izazivali štetu ugledu i časti svima onima koji svoj posao obavljaju u skladu sa zakonom i procedurom.

II

VEZANI TEKST - U Sarajevu za 500 KM prodavane potvrde o vakcinaciji, evo šta kažu u Domu zdravlja

Portal Faktor.ba je dana 31.12.2021. godine objavio članak o kojem iznosi informacije dobivene od lica skrivenog identiteta, o navodnoj prodaji potvrda o vakcinaciji u Sarajevu. Među spomenutim osobama u ovom članku se javlja i gdin. Vatreš Elvedin i to u dijelu: "Spominju i slučaj sa Zetre, kada je medicinska sestra iznijela vakcine na parking. – Tada je sa Zetre otjeran Elvedin Vatreš, predsjednik Sindikata medicinskih sestra i tehničara KS, jer se ispostavilo da ju je on na to natjerao" – kažu zdravstveni radnici".

Iznoseći ovakve tvrdnje, bez ikakvih dokaza, a kako to i sam navodi sagovornik gdin. Šarkić, portal je, ne provjeravajući navode sa direktno spomenutim Vatrešom, povrijedio ugled i čast istog jer je na ovaj način javnosti prikazan kao lice koje se ponaša mimo liječničke etike i zakona. Svako spominanje gdin. Vatreša u kontekstu u kojem je ovaj Portal prenio neistinite navode, isti će smatrati atakom na njegov ugled pa poziva sve da se suzdrže od iznošenja i prenošenja neistinitih navoda o njegovom liku i djelu jer je isti spreman štititi svoj ugled, ako treba, i sudskim putem.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.