open-navfaktor-logo
search
Šta im je sporno
Reakcija američke ambasade na izjave reisa Kavazovića: U pravu je za prvi dio
Iz Ambasade Sjedinjenih Američkih država u Bosni i Hercegovini stigla je reakcija na izjavu reisu-l-uleme Islamske zajednice u BiH Huseina ef. Kavazovića gdje je rekao da ukoliko institucije BiH budu ugrožene bit će potrebno braniti "zemlju i oružjem".  
06.03.2023. u 18:11
get url
text

Na početku su se osvrnuli na prvi dio izjave, gdje je govorio o pokušaju potkopavanja institucija BiH. 

- U pravu je. Ovi napadi dolaze iznutra od strane političkih lidera, poput Milorada Dodika, koji nerijetko riječju i djelom napada državu, često dovodeći u pitanje i samu BiH. Nedavno je BiH etiketirao kao "muslimansku laž". Redovno implicira da će odvojiti Republiku Srpsku od BiH. Jesu li njegove riječi besmislene? Da li oni koji ga slušaju ne treba da ga shvate ozbiljno? Ako je tako, možda bi trebao to i kazati, pa da ga od sada prestanu slušati. Ako nije, onda ne treba čuditi da nakon bezbrojnih verbalnih i drugih napada Milorada Dodika na Bosnu i Hercegovinu neki njeni građani vjeruju da može doći vrijeme kada će je trebati braniti od njega - stoji u saopćenju Ambasade SAD-a u BiH.

Naglašavaju da napadi na institucije BiH dolaze i iznutra, "od političkih lidera i stranaka kojima je više u interesu vođenje i upravljanje ovim institucijama zarad vlastite političke i finansijske koristi".

- Nismo sigurni je li reis mislio i na ovo, ali ako jeste, bio je u pravu. Politizovanje sigurnosnih institucija, korumpiranje tužilaca i sudija da bi se osigurala lična zaštita ili osiguravanje mjesta u zakonodavnim tijelima na nepošten, antidemokratski način nisu ni blizu onoga što bi bilo pro-BiH. Istinski pro-bosanskohercegovački politički lideri i stranke nastojali bi institucijama koje vode osigurati efikasnu, djelotvornu i odgovornu upravu. Čuvali bi integritet ovih teško stečenih institucija za svoju djecu i unuke - naveli su.

Ističu su da su izjave i reakcije koje dominiraju političkim diskursom u BiH destruktivne za zemlju i njeno društveno tkivo.

- Sjedinjene Države su to godinama osuđivale i dalje ćemo to osuđivati, bilo da takve riječi dolaze od političkih ili vjerskih vođa. Posebno je razočaravajuće kada bilo koji vjerski vođa pominje ili prijeti nasiljem kao rješenjem problema u BiH. Sugestija da postoji veća potreba za "mirom i tolerancijom" u Bosni i Hercegovini je dobra, ali se ova preporuka mora jednako primijeniti na političke vođe BiH kao i na njezine vjerske vođe, i ništa manje na predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika - zaključuju.
 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.