open-navfaktor-logo
search
Sve po zakonu
Reakcija iz Sarajevogasa: Izmijenili Pravilnik kako bi imenovali v. d. izvršne direktorice?
Nakon pisanja Faktora o imenovanju vršiteljice dužnosti izvršne direktorice za ekonomsko-pravne poslove u Kantonalno javno komunalno preduzeće Sarajevogas, reagirali su iz ovog preduzeća.
19.05.2021. u 19:09
get url
text

Iz Sarajevogasa ističu kako su internom provjerom ustanovili da je imenovanje na tu funkciju izvršeno u skladu sa novim Pravilnikom koji je usvojen 22. marta 2021. godine.

VEZANI TEKST - Utvrđene nepravilnosti: U Sarajevogas imenovana v. d. izvršne direktorice koja ne ispunjava uvjete?

- Internom provjerom utvrđeno je da je Nadzorni odbor imenovanje izvršio shodno novom Pravilniku o radu koji je u primjeni od 22.3.2021. godine i u kojem osnovni uvjeti za obavljanje radnog mjesta izvršnog direktora za ekonomsko-pravne poslove nisu decidno preneseni iz važećeg Statuta. Pravilnikom o radu je propisano da je za obavljanje radnog mjesta izvršnog direktora za ekonomsko-pravne poslove neophodno da kandidat ima završen Ekonomski ili Pravni fakultet - VSS ili završen drugi ciklus studija, dok je u Statutu propisano da za izvršnog direktora može biti imenovano lice koje ima univerzitetsku diplomu VII stepena stučne spreme, odnosno visoko obrazovanje prvog ciklusa (koje se vrednuje sa 240 ECTS bodova), ili drugog ili trećeg ciklusa Bolonjskog sistema studiranja - navode u reakciji iz Sarajevogasa.

Ističu kako su "nadležni organi u preduzeću dostavili kompletnu dokumentaciju resornom ministarstvu i Uredu za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom Kantona Sarajevo u vezi s imenovanjem izvršnog direktora za ekonomsko-pravne poslove, te se očekuje odgovor i upute nadležnih organa za dalje postupanje".

- Imajući u vidu prethodno navedeno nadležni organi u KJKP Sarajevogas d.o.o. Sarajevo će provesti sve neophodne aktivnosti u cilju usklađivanja akata koji propisuju uvjete za članove Uprave, te postupiti po uputama i nalozima nadležnih organa. Naglašavamo da se imenovanja u KJKP Sarajevogas d.o.o. Sarajevo neće vršiti suprotno važećim propisima - istakli su također.

I ništa ne bi bilo neobično da Pravilnik nije stupio na snagu baš onog dana kada se navodi da počinje angažman v. d. izvršne direktorice, odnosno na dan kada je imenovana vršiteljica dužnosti izvršnog direktora Minela Bučan, tačnije 22. marta 2021. godine. 

Pa se postavlja pitanje da li su "nadležni u preduzeću" mijenjali Pravilnik kako bi uvjeti za imenovanje na pozicije odgovarali onima koje su planirali tu postaviti.

Reakcija iz Sarajevogasa na tekst objavljen na portalu Faktor

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.