open-navfaktor-logo
search
KJKP Pokop
Reakcija na izjave Stevandića i srbijanskih medija: Nema veće laži, ne prekopavamo pravoslavne grobnice u Sarajevu
Nenad Stevandić, predsjednik Ujedinjene Srpske, rekao je da će u Sarajevu biti prekopano 13.000 pravoslavnih grobnica, što je bio dovoljan povod srbijanskim medijima da glavni grad Bosne i Hercegovine proglase anticivilizacijskim prostorom.
14.02.2020. u 20:54
get url
text

Na ove ničim utemeljene tvrdnje reagovali su iz firme KJKP Pokop.

- Nema veće laži. To se ne dešava. Naljepnice postavljamo na spomenicima na groblju Bare gdje je dijelom uništena arhiva. Želimo imati tačnu evidenciju svih grobnih mjesta jer se mnogi srodnici umrlih godinama ne javljaju. Sve radimo u skladu s propisima – kazao je Asmir Hodžić, izvršni direktor za pogrebnu djelatnost i tehničke poslove u KJKP Pokop.

Hodžić je istakao i sljedeće:  

- Nekad spomenici sadrže elemente teške i stotinjak kilograma. Vrijeme čini svoje i oni se urušavaju što može biti opasno za posjetioce. Godišnje na groblju Bare ima 67 ukopa pravoslavaca i za taj broj ima dovoljno prostora.

Ne diramo grobna mjesta, izuzev kada porodice umrlih žele da se obavi ekshumacija ili proširi grobnica. Kažu da ćemo prekopati ta mjesta. Pitam te novinare iz srbijanskih medija i liječnika Nenada Stevandića šta će Pokopu ta mjesta.

Da li bi neko od muslimana, katolika, jevreja ili ateista htio ukopati svoje najbliže na pravoslavnom groblju. Valjda znaju da to nije običaj na našim prostorima.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.