open-navfaktor-logo
search
Saopćenje
Reakcija udruženja: Sramna odluka Suda BiH, ako osumnjičeni za genocid pobjegnu u Srbiju, odgovoran je sudija
Udruženje žrtava i svjedoka genocida i Pokret Majke enklave Srebrenica i Žepa ocijenili su sramnom odluku Suda Bosne i Hercegovine o puštanju na slobodu šest osumnjičenih za genocid nad Bošnjacima, nakon pada Srebrenice u julu 1995. godine.
18.12.2023. u 13:36
get url
text

VEZANI TEKST - Osumnjičeni za genocid: Šesterica bivših pripadnika Zvorničke brigade VRS-a brane se sa slobode, u pritvoru samo Milošević

- Puštanje na slobodu osumnjičenih za počinjeni genocid u Srebrenici je prst u oko žrtvama genocida. I pored općepoznate činjenice da su svi optuženi, a i osuđeni, kada su dobili priliku pobjegli u Srbiju, nije dovoljan argument za sudiju da istima odredi pritvor - navode ova udruženja u saopćenju za javnost

Upozoravaju da, ukoliko navedena lica pobjegnu za Srbiju, odgovornost za nekažnjavanje snosi isključivo sudija koji je donio odluku o puštanju na slobodu optuženih. 

Sud BiH je 16. decembra donio rješenje kojim je odbijen prijedlog Tužilaštva BiH za određivanje pritvora osumnjičenima Lazaru Ristiću, Mladenu Mihajloviću, Dragoji Ivanović, Predragu Ristiću, Stanoji Birčakoviću i Miloradu Birčakoviću.

Jednomjesečni pritvor je određen Sretenu Miloševiću.

Osumnjičeni su nekadašnji komandanti i pripadnici Zvorničke brigade VRS-a, a koji se dovode u vezu sa strijeljanjem i ubistvima blizu 800 žrtava bošnjačke nacionalnosti. Strijeljanje i ubistva su se desila na lokalitetu Orahovac. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.