open-navfaktor-logo
search
Hapšenje Omerovića
Reakcija udruženja žrtava: Pozivamo EUFOR da zaštiti povratnike
Pet udruženja žrtava rata u Bosni i Hercegovini i genocida u Srebrenici zatražilo je zaštitu međunarodnih snaga raspoređenih u Bosni i Hercegovini nakon što su pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova bh. entiteta Republika Srpska uhapsili srebreničkog povratnika Mirsada Omerovića.
13.07.2023. u 10:50
get url
text

On se na društvenoj mreži Facebook oglasio zbog održavanja koncerta u centru Srebrenice nedugo nakon okončanja dženaze i ukopa još 30 žrtava genocida. Tokom koncerta u sklopu manifestacije "Petrovdanski dani Srebrenice 2023." puštane su nacionalističke pjesme koje su duboko uznemirile Srebreničane.

- Nastavlja se agonija, napad na Muniru Subašić, Višegrad, Bratunac i mnoga druga mjesta u RS-u, gdje su povratnici Bošnjaci doživjeli i doživljavaju kontinuirane napade NN lica, kako tvrdi MUP RS-a. Kada ta NN lica nisu u stanju da urade prljav posao i pojavi se bilo kakva mogućnost, onda taj posao uradi MUP RS-a, kao što je slučaj sa porodicom Omerović u Srebrenici - navedeno je u saopćenju pet udruženja.

Oni su kazali kako niko nema nadležnost i kako baš niko, od SIPA-e, preko tužilaštava, ne želi poduzeti bilo koje mjere.

- Zato pozivamo međunarodne snage (EUFOR i NATO), koje su raspoređene u BiH, da preuzmu obavezu iz mirovne misije i zaštite povratnike koji su izloženi brutalnim napadima, ne samo pojedinaca, već i zvaničnim organima entiteta RS-a - saopćili su.

VEZANI TEKST - Supruga uhapšenog Srebreničanina Mirsada Omerovića: Posjetila sam ga, vidno je potresen, ne može da priča

Saopćenje su potpisali Udruženje Pokret majke enklava Srebrenica i Žepa, Udruženje Žrtava i svjedoka genocida, Udruženje Žena Podrinja, Udruženje Majke Srebrenice i Udruženje Žene Srebrenice.

Iz MUP-a RS-a su ranije danas saopćili da su policijski službenici Policijske stanice Srebrenica 12.07.2023. godine oko 22:35 sati lišili slobode lice M.O. zbog postojanja osnova sumnje da je izvršilo krivično djelo ugrožavanje sigurnosti.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.