open-navfaktor-logo
search
Sudije, advokati i tužioci
Reakcije iz pravosuđa: Tegeltijina ostavka početni korak za vraćanje povjerenja građana
Nakon što je Milan Tegeltija, predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV), saopštio da će podnijeti ostavku na funkcije predsjednika i člana Vijeća, ali i sve druge pravosudne funkcije koje obnaša, sagovornici Balkanske istraživačke mreže Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) smatraju kako je ovo samo jedan od niza potrebnih koraka koje je potrebno učiniti da bi se vratilo povjerenje građana u ovu instituciju i pravosuđe.
10.12.2020. u 19:29
get url
text

Šeila Heljić, predsjednica Udruženja tužilaca Federacije, kaže kako je odluka predsjednika VSTV-a očekivana, te da nije iznenadila, kako javnost, tako ni profesionalnu zajednicu.

Odgovornost struke

- Neovisno od (daljnjih) dešavanja, sada je najveća odgovornost isključivo na profesionalnoj zajednici na svim nivoima da ne dozvolimo da ovo stanje utiče na naš rad, odgovornost prema poslu i građanima, da ne dozvolimo dalje razjedinjavanje struke po etničkim i entitetskim podjelama. Najvažnije je održati funkcionalno donošenje odluka i rad VSTV-a kao institucije na nivou BiH koja ima ključnu ulogu u očuvanju nezavisnosti pravosuđa - kaže Heljić.

VEZANI TEKST-Milan Tegeltija se povlači sa mjesta predsjednika i člana VSTV-a

Ona smatra da su insinuacije koje je Tegeltija naveo tokom svog obraćanja novinarima govoreći o preuzimanju pravosuđa od političke stranke opasne, te da je to udar na neovisnost.

- Struka se mora podsjetiti i vratiti temeljnim vrijednostima i standardima i na tim temeljima pokušati održati pravosuđe i ovo što je od njega ostalo. Nisu članovi Vijeća sami odgovorni, krivi smo i mi što smo godinama dopuštali i ćuteći prihvatali urušavanje našeg kredibiliteta i integriteta - govori Heljić.

Tegeltija je tokom svog obraćanja kazao kako je VSTV pod njegovim vodstvom izabrao predsjednika Suda BiH i glavnu tužiteljicu Državnog tužilaštva, što je bilo suprotno željama Stranke demokratske akcije (SDA) koja je, kako je rekao "otvoreno prijetila da će se oni koji su glasali i iznjedrili takvu odluku snositi posljedice i biti sankcionisani".

Asim Crnalić, advokat i bivši član VSTV-a, kaže kako je razumio da Tegeltija ostavku podnosi zbog toga što je izgubio većinu.

- Iz obrazloženja koje je gospodin Tegeltija pročitao ja sam razumio da on podnosi ostavku jer je izgubio podršku većine članova VSTV-a. U takvim okolnostima časno je podnijeti ostavku - rekao je Crnalić, dodavši kako je njegov prijedlog za ostavku drugih članova VSTV-a pitanje kredibiliteta tih članova.

Branko Perić, sudija Suda BiH, kaže kako je obraćanje Tegeltije danas bilo "pranje biografije".

- Tegeltija priznaje da ima problema u pravosuđu, ali ne priznaje svoju odgovornost. To je apsurdno i potpuno djetinjasto. On je majstor manipulacije, pokušao je da razloge za ostavku prebaci na politički teren da bi sakrio svoju ličnu odgovornost. To je bilo providno i vrlo nevješto - smatra Perić.

On ne vjeruje da se bilo šta može promijeniti u radu institucije smatrajući kako se sada može očekivati još lošija situacija u VSTV-u.

- Ovo će se sada svesti na lični teren, međusobna optuživanja i blokadu rada institucije u daljim reformama - kaže Perić.

Slično razmišljanje ima i Damir Arnaut, predsjednik Privremene istražne komisije Parlamenta BiH za utvrđivanje stanja u pravosuđu. On kaže kako je ostavka Tegeltije prvi, ali samo jedan od potrebnih koraka kako bi se poboljšalo stanje u pravosuđu i vratilo povjerenje građana.

- Podsjećam da su članovi VSTV-a pred Istražnom komisijom priznali da su napravili grešku kada su nakon 'afere Potkivanje' dali jednoglasnu podršku predsjedniku VSTV-a, kao i kada su odlučili, bez glasova protiv, da ne sarađuju sa Istražnom komisijom. Neophodno je otkriti uzrok za sve te greške, kao i brojne druge nabrojane u Izvještaju OSCE-a - smatra Arnaut.

Senka Nožica, odvjetnica, smatra kako je najavljivanje ostavke uz navođenje ugroženosti dugi niz godina, strašno.

- I na kraju apsolutno ni riječi o tome zašto on odlazi. On odlazi zato, ja ću reći, što je pokušao trgovati uticajem jer ne znam da li je to ostvareno. On je rekao da ta osoba nije još izabrana za sudiju, znači to je ostalo u pokušaju ali je to krivično djelo - kaže Nožica.

Ona smatra da je pozivanje članova VSTV-a na ostavku zapravo prozivanje ljudi koji su imali hrabrosti da poslije dugo vremena traže njegovu smjenu.

- Mislim to mi je sve izgledalo onako neprimjereno funkciji sa koje odlazi. Nije primjereno predsjedniku VSTV-a. Žao mi je što nije demantovao, žao je meni kao čovjeku, što nije to uradio profesionalno, gospodski, dostojanstveno - kaže Nožica.

Ivana Korajlić, izvršna direktorica Transparency International (TI), smatra kako je odluka o ostavci značajna budući da je pokazala da je "VSTV, odnosno većina članova izvršila pritisak da se na neki način adresira odgovornost".

- Ukoliko to prođe sa ostavkom bez da se dalje ispituje odgovornost za sve afere, opet ćemo vidjeti neku vrstu amnestije - kaže Korajlić, dodajući kako ostavka jednog čovjeka ne znači da će se sistem bitno unaprijediti.

Hoće li održati riječ?

Milan Blagojević, koji je zbog prisustva Tegeltije na sjednici na kojoj se raspravljalo o njegovom razgovoru sa bivšom članicom VSTV-a Milijanom Buha o imenovanju njene sestre na poziciju u pravosuđu podnio disciplinsku pritužbu Uredu disciplinskog tužioca (UDT), kaže kako je rezervisan prema navodima Tegeltije, te kako treba sačekati sjednicu VSTV-a da se vidi da li će držati do svojih riječi.

- U zakonskom smislu ništa njega nije sprečavalo da već danas podnese ostavke na sve funkcije u VSTS-u, a ne da to prolongira za narednu sjednicu i narednu sedmicu. Zakon je tu veoma jasan. Tako da je i to razlog zašto to sve uzimam sa velikom rezervom - govori Blagojević.

On smatra kako je odgovornost za loše stanje u pravosuđu u BiH velika bez obzira što je Tegeltija to pokušao "dezavuisati" preko ostalih članova Vijeća.

- Ono što je on uradio u aferi 'Potkivanje 1' – da pravosuđe funkcioniše na način koji podrazumijeva znanje i obraz i poštenje – to bi podrazumijevalo nultu stopu tolerancije prema flagrantnom kršenju zakona već tada i odmah njegovo razrješenje od svih funkcija u VSTS-u - kaže Blagojević.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.