open-navfaktor-logo
search
BH Radio 1
Reakcije na odluku Pejke Medić: "Sve je počelo od sadržaja o Srebrenici koji joj nisu po volji"
Protiv odluke Pejke Medić, direktorice BH Radija 1, da ukine Dramski i dokumentarni program, osim akademika Dževada Karahasana koji je ovaj čin proglasio barbarizmom, pobunili su se reditelji Dino Mustafić i Srđan Vuletić, profesor Vahidin Preljević, i kolumnista i novinar Dragan Bursać.
18.01.2021. u 14:17
get url
text

- Urednik dokumentarno-igranog programa Radija BiH Miralem Ovčina trpi višemjesečni mobing direktorice Pejke Medić. Od prije sedam dana suspendirala je redakciju i emitira se muzika. A, sve je počelo od dokumentarnih sadržaja ove redakcije o Srebrenici koji joj nisu po volji – napisao je Mustafić na svom Twitter nalogu.

Vuletić je upitao šta ovakva odluka znači, koi ma to pravo da je sprovede u djelo I po kojem osnovu?

- Pa na kraju krajeva red je i da se kaže - zašto? Da li to znači da će sutra ugasiti i dokumentarnu tv redakciju ili cijeli BHT jer se nekome ne sviđa neki prilog? Da li je to istina, i ako jesto zašto se krije ispod tepiha od javnosti? – pita se Vuletić.

Preljević je konstatirao da se cenzura na BHRT-u nastavlja.

- Upravo saznajem da se cenzura na BHRTu, kojoj smo svjedočili prošle godine, nastavlja. Meta je, čini se, opet ista. Naime, rukovodstvo BHRadija očito je suspendiralo dramski program, koji se isticao odličnim sadržajima, bez ikakvog obrazloženja! Izgleda da neko zamišlja da medijske (i umjetničke) slobode u cijeloj BiH trebaju biti svedene na mjeru karakterističnu za javni servis manjeg entiteta. Nadam se da će se kritička javnost, koliko god da je ima, pobuniti protiv ovog besramnog čina – napisao je Preljević.

Reagirao je i reditelj Šemsudin Gegić:

- Direktorici BH Radija 1, gospođi Pejki Medić, javno iskazujem protivljenje njenom gušenju Dramskog programa, jer je taj čin, sam po sebi, "rukovodni pogrom" nad dokumentarnim i dramskim blagom i arhivsko-dokumentarnim bogatstvom, među kojim je i nekoliko mojih autorskih radio-drama, a koje su "djelidbom i diobom" RTV BIH na BHRTV i FRTV, "pripale" arhivu BH Radija 1.
Među biserima, samo arhivskog dokumentarno-dramskog (igranog) programa BH Radija 1, nalazi se veliki broj vrhunskih radiofonskih uradaka cjenjenih kolega iz cijele BiH i SFRJ, a koja su veoma važno i bogato nasljedstvo od Dokumentarno-dramske redakcije i čuvenog naučno-umjetničkog Trećeg programa, predratne RTV Sarajevo, članice Jugoslavenske Radio-televizije - između ostalog napisao je Gegić. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.