open-navfaktor-logo
search
Političke ucjene
Reakcije na prijetnje otcjepljenjem: Dodik nije ni uveo aktuelnu strukturu iz FBiH u vlast da bi mu se suprotstavljali
Ukoliko nelegalni Christian Schmidt pokuša da nametne zakon o imovini, Republika Srpska će odmah proglasiti nezavisnost, izjavio je nedavno predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.
29.12.2023. u 22:04
get url
text

VEZANI TEKST - Duraković: Dodik ne priča uzalud, "Trojka" je servilna, kao ruska zaprega "troika", gazda sjedi i njome upravlja

Ovo je najsvježija, ali samo jedna u nizu prijetnji otcjepljenjem koju Dodik izvlači iz rukava po potrebi, radi ostvarivanja svojih ciljeva.

Njegove separatistčke izjave premijer Hrvatske Andrej Plenković banalizuje.

- Postoje separatističko-secesionističke tendencije unutar RS-a koje traju već godinama. To nije ništa novo, mi o tome pričamo posljednjih deset godina. Meni ovo djeluje kao sve već viđeno - rekao je jučer Plenković na sjednici Vlade Hrvatske.

S druge strane, hrvatskog premijera brinu druge tendencije, "tendencije za jaču centralizaciju, unitarizaciju zemlje koje dolaze od nekih bošnjačkih stranaka".

Bile Dodikove prijetnje "već viđeno" ili ne, jasno je da su adekvatne reakcije izostale.  

Šemsudin Mehmedović, zastupnik u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovie, kaže kako je koordinacija Srbije i Hrvatske u destabilizaciji BiH očigledna.

- S tim što je eksponent Srbije u BiH Dodik. Zajedničko im je što BiH vide kao plijen, oko kojeg se slažu - navodi on.

VEZANI TEKST - Dodik: Ako bi Trump opet pobijedio, ja bih proglasio nezavisnost RS-a

Mehmedović smatra kako je ključno pitanje ko u ime BiH može i treba da snažno reaguje.

- Među ovim koji su pozvani teško da iko ima hrabrosti i znanja da adekvatno odgovori. Zato je potreban novi zaokret u redefinisanju kako unutarnjih odnosa u BiH tako i usaglašavanje novih regionalnih politika, a zbog mira i stabilnosti kako regiona tako i EU-a u cjelini.

Sadašnje stanje je neodrživo i pogoduje samo politikantima i onima koji su duboko uvezani u pljačku bh. nacionalnih vrijednosti kroz prizmu zaštite etničkih interesa - istakao je.

Zaključuje kako je hitno potreban reset sistema u BiH, kao i drugačiji pristup u političkim odnosima.

Državni delegat iz Demokratske fronte Dženan Đonlagić kaže kako Dodik politički ucjenjuje po ko zna koji put.

- Sada mu je adresa Christian Schmidt. Konačni cilj Dodika je da Schmidt donese odluku o državnoj imovini koja će odgovarati interesima Republike Srpske - mišljenja je on.

Podsjeća kako Dodik isti recept primjenjuje deceniju i duže te da mu je svaki put međunarodna zajednica do sada popuštala i udovoljavala.

VEZANI TEKST - Islamska zajednica pozvala domaće političare da preuzmu odgovornost i ozbiljno odgovore na Dodikove prijetnje secesijom

- Adekvatne reakcije nema jer su stranci nametnuli vlast kroz "Trojku", HDZ i SNSD, kako bi se ispunile političke želje Zagreba i Beograda. Stranci nisu samo podržali "Trojku", nego i SNSD i HDZ – ističe Đonlagić dodajući kako izjava Plenkovića ne zavređuje komentar.

Edin Ramić, državni zastupnik, kratko je prokomentarisao za Faktor odsustvo adekvatne reakcije.

- Dodik je poslodavac aktuelnoj strukturi vlasti iz FBiH. I nije ih uveo u vlast na državnom, a nakon toga preko HDZ-a na federalnom nivou, da bi se njemu suprotstavljali - kaže Ramić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.