open-navfaktor-logo
search
"Žurna" istraga
Reality show: Iz Tužilaštva mjesecima cure podaci iz predmeta "Respiratori", a sad se "zabrinuli"
Nakon što su se u medijima pojavili dijelovi optužnice u predmetu "Respiratori", gdje su objavljeni svi svjedoci u predmetu, oglasili su se iz Tužilaštva BiH, te najavili "žurnu istragu" zbog povrede tajnosti postupka.
08.12.2020. u 13:59
get url
text

Kako su naveli iz Tužilaštva, "navedenim postupcima je narušen integritet postupka potvrđivanja optužnice od Suda BiH, te ugrožena prava osumnjičenih osoba i svjedoka".

Iz Tužilaštva su naglasili kako je "nakon ispitivanja osumnjičenih osoba u ovom predmetu u dane 30.11. do 02.12.2020. godine kojom prilikom je osumnjičenima predat zapisnik o ispitivanju u kojem je naznačen osnov sumnje za koji se sumnjiče, u medijima je objavljen dio tog zapisnika, lažno prikazan kao nacrt optužnice", te da je "nakon što je Tužilaštvo BiH sačinilo i dostavilo na potvrđivanje Sudu BiH optužnicu broj: T20 0 KTO 0018837 20 od 04.12.2020. godine protiv osumnjičenih Fadila Novalića i dr., optužnica objavljena u medijima, a sadržajem objave obuhvaćeni su i lični podaci osumnjičenih osoba i predloženih svjedoka".

VEZANI TEKST - "Reality show" Tužilaštva BiH: Prvi put komentiraju dokaze, aktere afere prvo saslušavaju mediji, ko je uopće osumnjičen?

Nemoguće je ne primijetiti kako iz Tužilaštva posebno naglašavaju kako je do objave u medijima došlo "nakon što je zapisnik dostavljen osumnjičenima", odnosno "nakon što je optužnica dostavljena Sudu".

Iz saopćenja Tužilaštva naprosto "vrišti" pokušaj da se ova pravosudna institucija "opere" od odgovornosti što su u javnosti objelodanjene ove informacije, iako od samog početka istrage, čak od predistražnih radnji u predmetu "Respiratori" u javnost redovno "cure" informacije, koje su u tim fazama postupka mogle doći samo iz Tužilaštva, a o čemu je Faktor i ranije pisao.

Na naše upite prije nekoliko mjeseci da li će eventualno istražiti "curenje" informacija kojim se kompromituje istraga iz Tužilaštva su ostali nijemi, da bi se sad naprasno "uhvatili za glavu" zbog objavljivanja povjerljivih podataka.

Čak to tumače kao "još jedan u nizu pritisaka na rad u ovom predmetu".

- Tužilaštvo BiH svako neovlašteno činjenje dostupnim dokumenata i sadržaja iz kaznenog spisa shvata kao još jedan u nizu pritisaka na rad u ovom predmetu. Obavještavamo javnost da će radnje činjenja dostupnim ili ustupanja dokumenata i podataka iz spisa, a za koje se saznalo ili došlo u okviru sudskog postupka, a koji se po zakonu ne smiju učiniti dostupnim, biti predmetom žurne istrage, zbog osnova sumnje da je počinjeno kazneno djelo – Povreda tajnosti postupka iz članka 237. KZBiH - saopćili su danas "žurno" iz ove pravosudne institucije, iako, kako rekosmo, "curi" već više od šest mjeseci.

VEZANI TEKST - Medijski spektakl i pravosudna trakavica: Dokad će Tužilaštvo BiH zabavljati javnost slučajem "Respiratori"?

Kažu i da će Tužilaštvo BiH "o navedenom upoznati Agenciju za zaštitu ličnih podataka (AZOP) BiH od koje će biti zatraženo poduzimanje mjera i radnji iz svoje nadležnosti, u pogledu sankcioniranja objelodanjivanja ličnih podataka osumnjičenih osoba i svjedoka".

- O svemu navedenom će biti žurno obaviještene i domaće i međunarodne organizacije koje prate rad na predmetima korupcije visoke razine, te će biti zatraženo njhovo žurno uključivanje u postupak praćenja rada državnih organa na ovom predmetu kako bi se spriječile zloupotrebe u postupku - saopćili su iz Tužilaštva.

Nemoguće se oteti utisku da je "curenje" informacija iz istrage u medije, koji su mjesecima provodili medijsku harangu i svakodnevno javnosti "ispirali mozak" sa najnovijim informacijama u ovom predmetu, iz ove pravosudne institucije prećutno odobravano, zašto to ne kazati, sve dok im je to išlo u korist.

Iako iz sadržaja saopćenja proizilazi da "u Tužilaštvu BiH nikako ne mogu biti krivi" za objavu ovih informacija u medijima, nameće se i logično pitanje da li je ova pravosudna institucija u potrazi za "alibijem" u javnosti ukoliko Sud optužnicu odbije?

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.