open-navfaktor-logo
search
Višak prihoda
Rebalansom budžet RS-a povećan za 60 miliona maraka
Najznačajnija povećanja, u odnosu na plan budžeta, na prihodovnoj strani odnose se na prihode od doprinosa za penzijsko-invalidsko osiguranje, prihode od naknade za priređivanje igara na sreću, poreza na dobit i dohodak
03.10.2019. u 14:43
get url
text

Vlada Republike Srpske utvrdila je danas Prijedlog rebalansa entitetskog budžeta za ovu godinu, u ukupnom iznosu tri milijarde i 316,6 miliona KM i veći je za 60,6 miliona KM ili 1,9 posto od usvojenog ovogodišnjeg budžeta.

- Cilj usvajanja rebalansa je da se iz viška ostvarenih prihoda omogući realizacija kapitalnih investicija, kao i izmirenje obaveza u skladu sa važećim zakonskim propisima i dinamikom njihovog dospijeća – tvrdi se u saopćenju iz entitetske vlade.

Ukupni budžetski prihodi i primici za nefinansijsku imovinu planirani Prijedlogom rebalansa za 2019. godinu iznose dvije milijarde i 848,1 milion KM, što predstavlja uvećanje od 52,4 miliona KM, odnosno 1,9 posto u odnosu na planirani budžet za 2019.

Najznačajnija povećanja, u odnosu na plan budžeta, na prihodovnoj strani odnose se na prihode od doprinosa za penzijsko-invalidsko osiguranje za 19 miliona KM, prihode od naknade za priređivanje igara na sreću za 10,4 miliona KM, od poreza na dobit za 9,8 miliona KM i prihode od poreza na dohodak za 7,2 miliona KM.

Osim toga, došlo je do povećanja primitaka od naplate datih zajmova u iznosu 8,2 miliona KM.

Na rashodovnoj strani rebalansa budžeta došlo je do povećanja na pozicijama ličnih primanja koja su uvećana za 7,3 miliona KM u odnosu na planirani budžet, prvenstveno zbog povećanja naknada i plaća pojedinim kategorijama zaposlenih u policiji i pravosuđu.

Također, rebalansom su uvećane i doznake po osnovu penzijskog osiguranja za 12 miliona KM u odnosu na planirani budžet za 2019. godinu, zbog vanrednog usklađivanja i rasta penzija od dva posto u toku godine, a čija primjena je počela od 2. jula.

Izdaci za nefinansijsku imovinu su uvećani za 16,7 miliona KM u odnosu na planirani budžet.

-Uzimajući u obzir i uštede na pojedinim pozicijama u okviru ove grupe rashoda, osigurana su sredstva za značajne kapitalne investicije. Prijedlogom rebalansa za 2019. godinu planiran je i budžetski suficit u iznosu 67,6 miliona KM – tvrdi se iz Vlade RS-a.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.