open-navfaktor-logo
search
Skupština KS
Rebalansom budžeta ZZO KS osigurano osam miliona KM za kupovinu respiratora
Skupština Kantona Sarajevo danas je usvojila Odluku o davanju saglasnosti na izmjene i dopune Finansijskog plana Zavoda zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo za 2020. godinu i Odluku o izmjenama i dopunama Odluke o izvršavanju Finansijskog plana Zavoda.
23.04.2020. u 17:04
get url
text

Direktor ZZO KS-a Sakib Katana kazao je da su osnovni razlozi za izmjenu Finansijskog plana aktuelna situacija nastala proglašenjem pandemije koronavirusa COVID-19 i neophodnosti osiguravanja potrebnih sredstva za poduzimanje mjera zbog ranog otkrivanja i sprečavanja slučajeva te bolesti, te obaveza postupanja po Zaključku Skupštine Kantona Sarajevo.

Naglasio je da je otvorena nova pozicija - Sredstva za finansiranje nabavke medicinske i sanitetske opreme, kao i respiratora u borbi protiv koronavirusa u skladu sa Zaključkom Skupštine Kantona Sarajevo u iznosu od 8.000.000 KM.

Istakao je da će pandemija imati negativne ekonomske posljedice na poslovanje svih privrednih i drugih subjekata te da će to uticati na ostvarenje prihoda Zavoda po osnovu doprinosa za obavezno zdravstveno osiguranje u smislu smanjenja.

Dodao je da će novonastala situacija uticati na povećanje troškova javnih zdravstvenih ustanova koje pružaju zdravstvenu zaštitu te da su stoga rebalansom Finansijskog plana Zavoda za 2020. godinu planirana dodatna sredstva zdravstvenim ustanovama za ublažavanje posljedica pandemije, na osnovu iskazanih potreba zdravstvenih ustanova i u skladu sa raspoloživim sredstvima.

U materijalima za sjednicu se navodi da su raspoloživa sredstva u rebalansu Finansijskog plana Zavoda za 2020. godinu planirana u iznosu 492.381.000 KM, od čega ukupni prihodi tekućeg perioda iznose 426.004.000 KM, preneseni dio sredstava iz akumuliranog viška prihoda nad rashodima iz ranijih godina 44.495.000 KM te zakonska sredstva rezerve 21.882.000 KM.

Ukupno planirana raspoloživa sredstva manja su za dva posto ili za 7,8 miliona KM u odnosu na planirana raspoloživa sredstva u Finansijskom planu Zavoda za 2020. godinu.

Ukupni prihodi tekućeg perioda planirani u iznosu od 426.004.000 KM, i da su manji za 21.030.000 KM ili za 5 posto u odnosu na planirana sredstva u Finansijskom planu Zavoda za 2020. godinu.

- Očekuje smanjenje prihoda od doprinosa za obavezno zdravstveno osiguranje, te je kazao da su planirani u iznosu od 424.020.000 KM i da su manji za 20.980.000 KM, ili za 5 posto u odnosu na planirana sredstva u Finansijskom planu Zavoda za 2020. godinu - zaključio je Katana.

Zastupnik Naroda i Pravde Elmedin Konaković je oštro osudio predloženi rebalans budžeta ZZO te podsjetio da je kao primjer KS-a vodio bitku protiv farmaceutskih firmi koje su povećale troškove lijekova prepakirajući već poznate lijekove.

- Neke apoteke bliske političkim strankama se bogate po osnovama nadoknada na lijekove i povećali ste nadoknade sa 1,65 na 1,90 KM - kazao je Konaković.  

Istakao je da je ZZO na granici kriminala, jer nemaju dokaza da su kupili respiratore do sada ni da su respiratori potrebni. 

Zastupnica Naše stranke Vildana Bešlija predložila je  da se pristupi korekciji naknade za izdati lijek po receptu na iznos od 1,65 KM kako je to bilo u prethodnoj godini.

Također je tražila da se zaduži ZZO da u roku od sedam dana izvrši raspodjelu razlike sredstava na kupovinu respiratora i potrebne opreme za borbu protiv pandemije.

Zastupnica Stranke demokratske akcije Jasmina Bišćević-Tokić kazala je da ne treba raspravljati o kupovini respiratora, jer sanitetska oprema i respiratori nikad nisu višak.  

Zastupnik Socijaldemokratske partije Igor Stojanović je kazao da niko ne dovodi u pitanje kupovinu respiratora, već da je potrebno i povećati plaće zdravstvenim radnicima koji su najzaslužniji za borbu protiv koronavirusa.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.