open-navfaktor-logo
search
Zavod PIO
Redovno povećanje penzija za osam posto, koliko će biti vanredno, odlučuje Vlada FBiH
Kada će biti donesena odluka o redovnom usklađivanju penzija u Federaciji BiH i u kojem procentu, o stanju sa uplatom doprinosa, za Faktor je govorio Zijad Krnjić, direktor Federalnog zavoda za penzijsko i invalidsko osiguranje.
AUTOR: Merima Čustović
03.04.2022. u 08:02
get url
text

Odgovorio je i na pitanje da li se Zavod PIO nalazi u suficitu, s obzirom na to da je Vlada FBiH čiji je mandatar bio Nermin Nikšić ostavila Zavod PIO u deficitu 229 miliona KM.

Odluka o redovnom usklađivanju 15. aprila 

- Zavod unazad nekoliko godina bilježi povećanje naplate doprinosa, takav trend zadržao se i početkom 2022. godine. Finansijsko poslovanje Zavoda obavlja se preko jedinstvenog računa trezora, i prema godišnjem obračunu, Zavod je proteklu godinu završio s viškom rashoda u odnosu na prihode. No knjigovodstveno takvo prikazano stanje ne uključuje, zakonski obavezna, budžetska sredstva za isplatu dijela penzija ostvarenih pod povoljnim uvjetima - rekao nam je Krnjić.

Osvrnuo se na usklađivanje penzija u ovoj godini.

- Odluka o redovnom usklađivanju penzija bit će donesena 15. aprila i tada će se znati i postotak povećanja, no i prije toga se može reći da će usklađivanje biti u iznosu od oko osam posto. Što se vanrednog usklađivanja tiče, odluku o tome, a u skladu sa Zakonom o penzijskom i invalidskom osiguranju, donosi Vlada Federacije - navodi on.

Upitali smo koliko su u Zavodu PIO zadovoljni uplatom doprinosa, da li sada svi uplaćuju doprinose ili još ima institucija, preduzeća koja to ne čine, te koliko su u uplati doprinosa revnosni privatnici.

Zavod nema mehanizme prinude

- Prema Zakonu o jedinstvenom sistemu registracije, kontrole i naplate doprinosa, Porezna uprava FBiH nadležna je provoditi cjelokupan proces, pa tako i evidenciju naplate. Naravno, Zavod također raspolaže s navedenim podacima i može se reći da se naplata doprinosa poboljšava. Zavod s druge strane nema mehanizme prinude, kojima bi mogao naplatiti neuplaćene doprinose. Ti mehanizmi su u rukama Porezne uprave - odgovorio nam je Krnjić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.